Днес гласуваме на редовни местни избори, които ще определят бъдещето

...
Днес гласуваме на редовни местни избори, които ще определят бъдещето
Коментари Харесай

България избира местна власт само с хартиени бюлетини

Днес гласуваме на постоянни локални избори, които ще дефинират бъдещето на властта по места за идващите четири години. След последните решения на ЦИК въпреки всичко този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина.


Бюлетините, в които ще би трябвало отбележим гласа си за изборите в неделя, са повече от тези на парламентарните избори: за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион, и за кмет на кметство.

Съгласно Изборния кодекс на локалните избори право на глас имат всички български жители, навършили 18-годишна възраст към деня на изборите, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване " отнемане от независимост ".

Тъй като вотът е за локални управляващи, гласоподавателят може да гласоподава единствено в обитаемото място, където е непрекъснатият му адрес - този, записан в персоналната му карта, или където е регистриран по сегашен адрес.

Бюлетината за избор на общински съветници е обособена от тази за кмет. Всяка партия или коалиция има по 1 листа в община. Това конкретизиране важи за София, която на парламентарни избори е разграничена на 3 изборни региона, всеки от които излъчва свои депутати. На локални избори жителите на цяла София излъчват дружно представителите си в Столичния общинския съвет.

Освен партии и обединения, право да се кандидатират имат и самостоятелни претенденти за общински съвет.

Местните избори се организират в два тура, само че вторият е единствено за кметските листи и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма.

Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври.

Бюлетини за кмет на община, кмет на регион и кмет на кметство са разнообразни, и в тях има разнообразни претенденти, защото това са разнообразни длъжности.


Избори за районни кметове има единствено в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне.

Изборите за кмет на кметство има в обитаемоте места, които към датата на обявяване на указа за насрочване на изборите са с население над 100 души с непрекъснат адрес. Това значи, че не във всички села ще се гласоподава за кмет - там, където са регистрирани по-малко от 100 гласоподаватели, определеният кмет на общината, към която е селото, ще назначи кметски наместници.

За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място. Ако на първия тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, има втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. Балотажът се организира тъкмо седмица след първия тур - в този момент датата е 5 ноември.

За да може гласоподавателят да подаде своя глас, е нужно да има годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за издаване на персонална карта от съответния гласоподавател. Службите на Министерство на вътрешните работи за издаване на документи за идентичност работят изключително по време на избори. Всеки български жител с изборни права може да ревизира номера и адреса на изборната секция, в която ще гласоподава на изборите.

Възможно е гласоподаване и по сегашен адрес, само че за него би трябвало да има подадено авансово заявление за регистриране в изборния лист на съответната администрация и това би трябвало да се е случило преди 14 октомври. Ако няма такова заявление, може да гласувате единствено по непрекъснат адрес.

На локални избори няма изборни секции в чужбина. При сегашен адрес отвън страната българските жители не могат да гласоподават в локалните избори даже. Това е така наречен " принцип на уседналост ".

На 29 октомври изборният ден ще стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21.00 ч.

На тези избори гласоподавателите могат да гласоподават единствено с отпечатани хартиени бюлетини.


От Централната изборна комисия поучават преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от слагане на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласоподаване.

С писалка, пишеща наложително в наследник цвят, отбелязвате със знак " Х " или " V " желан претендент и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има обособена хартиена бюлетина.

Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определения претендент, партия и/или коалиция. За общински съветници може да се гласоподава преференциално. След като извършите това, сгънете бюлетината по този начин, че вотът ви да е прикрит, а специфичното място за втори щемпел върху бюлетината да остане от горната страна. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият щемпел би трябвало да бъде подложен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният откъслек от бюлетината, който се пуска в обособена непрозрачна кутия. Ако даже едно от изискванията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде разгласен за недействителен.

Избирателят има право да гласоподава с преференции в листата за общински съветници. За задачата той би трябвало авансово да знае номера на претендента, който желае да поддържа в листата, която е избрал, и да го означи в бюлетината. Номерата на претендентите за преференция са изписани в кръгчета в дясната страна на бюлетината и са от 100 нагоре.

При гласоподаване с хартиена бюлетина се слага " X " или " V " в кръгчето от дясната страна на бюлетината, оставена за преференции.

За да размести партийната класификация в листата с претенденти, даден кандидат би трябвало да е получил персонално желание от повече от 7% от жителите, които са дали своят вот за партийната листа, от която той е част. Кандидатите с най-вече преференции над този предел пренареждат листата, като на доктрина е допустимо даже последният в нея да стане първи.

Във всички бюлетини за локалните избори има алтернатива да се гласоподава с " Не поддържам никого ". Гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат на крайното отчитане на вота./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР