Днес една от легендите на световната мода става на 77!

...
Днес една от легендите на световната мода става на 77!
Коментари Харесай

Келвин Клайн на 77 – момчето от Бронкс, което промени световната мода

Днес една от легендите на международната мода става на 77!

Келвин Ричард Клайн е роден на 19 ноември 1942 година в еврейското семейство на Флор и Лео Клайн в Бронкс. Лео е имигрирал в Ню Йорк от Унгария, до момента в който Флор е родена в Съединени американски щати от имигранти от Галисия (Източна Европа) и Бухенланд, Австрийската империя (съвременна Украйна).

Клайн посещава гимназията за изкуство и дизайн в Манхатън, п риет е в Нюйоркския фешън софтуерен институт и въпреки че по този начин и не го приключва, през 2003 година получава почетна докторска степен. През 1962 година е стажант при производителя на облекла и костюми Дан Милщайн и прекарва пет години в други магазини в Ню Йорк. През 1968 година той започва първата си компания с приятеля си от детството Бари К. Шварц.

 Келвин Клайн Getty

Клайн е един от водачите в дизайна, издигнати в еврейската имигрантска общественост в Бронкс, дружно с Робърт Денинг и Ралф Лорън. Той става протеже на барон дьо Гунцбург, който го показва на елитната фешън сцена в Ню Йорк, още преди да реализира първия си триумф с стартирането на първата си дънкова линия. Талантът на Келвин Клайн незабавно е приет след първото му огромно показване на Седмицата на модата в Ню Йорк. Той е приветстван като новия Ив Сен Лоран и става прочут с изчистените си линии.

Клайн се дами за текстилния дизайнер Джейн Сентър през 1964 година и имат щерка Марчи, която сега работи като продуцент на гении в NBC. Двамата се развеждат през 1974 година, а през септември 1986 година Клайн се дами за асистентката си Кели Ректор в Рим, която по-късно става прочут фотограф. Те се развеждат през април 2006 година след 20 години брак.

 Келвин Клайн Getty

През 2003 година Клайн купува имение на брега на океана в Саутхемптън, Ню Йорк го събаря, с цел да построи имение от стъкло-бетон на стойност 75 милиона щатски $.

През 1974 година Клайн проектира компактно прилепнали дънки с автограф, които доближават 200 000 $ през първата им седмица на продажба. През същата година той става и първият дизайнер, който получи премията на CFDA за извънреден дизайн в мъжкото и дамското облекло. През 1983 година той бе подложен в Международния лист за най-хубави облекла, а през 1981, 1983 и 1993 година получава премия от Съветите на стилните дизайни на Америка.

 Келвин Клайн Getty

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР