Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е

...
Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е
Коментари Харесай

Елена Йончева: Време е ЕК да избере – демокрацията или Борисов

Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е по-скъпо - демокрацията или господин Борисов “, съобщи евродепутатът Елена Йончева в Комисията по гражданските свободи, правораздаване и вътрешен ред (LIBE), пред която комисар Вера Йоурова показа механизма за съдействие и инспекция, оповестиха от пресофиса на Елена Йончева.

По време на чуването стана ясно, че той остава даже и след въвеждането на новото наблюдаване – за върховенството на закона.

Ситуацията в България през днешния ден е съществена тематика в Европейския съюз. Изслушването за механизма за съдействие и инспекция, и последвалата полемика с фокус върху България, влезе в дневния ред на комисията по гледище на Елена Йончева.

„ Българските жители са европейски жители. И сега те се борят за европейския път на страната, в която живеят. За страдание, личното им държавно управление отхвърля да ги чуе. Надявам се, че вие ще ги чуете. Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските правила и няма да се скрие зад дребна политическа математика. “, сподели Елена Йончева още в изявлението си.

Тя попита какви съответни дейности във връзка с България планува Европейската комисия. В отговор Вера Йоурова сподели, че следи обстановката в страната, само че „ Европейската комисия не е парламентарен арбитър, нито прокурор или съдия на вътрешнополитически въпроси. Те следва да бъдат изяснявани във вътрешнополитически проект. “

Вера Йоурова подсети още, че съществува процедура по член 7 от Договора за Европейски Съюз, както и процедури за нарушаване на европейското законодателство.

Тя удостовери желанието си да упорства европейското финансиране за държавите-членки да зависи от спазването на върховенството на закона. „ Парите би трябвало да отиват в страните, които извършват изискванията за ценене на правилата на правовата страна и спазването на главните права “, сподели тя.
Първият отчет по новия механизъм за върховенството на закона, който обгръща всички държави-членки, ще бъде показан на 23 септември. Комисар Йоурова заяви нещо авансово от него по отношение на медийната независимост в България – тя сподели, че отрицателната наклонност е явна, изключително що се отнася до политическия и икономическия напън над медиите.

Елена Йончева беше подкрепена от сътрудници от разнообразни парламентарни групи, които подчертаха сериозността на обстановката в България.

Да продължи натискът върху България прикани евродепутатът Софи инт Велд, която е и ръководител на мониторинговата група за народна власт. На чуването за България на 28 август министър председателят Бойко Борисов не се яви, макар че беше поканен. „ Изпратихме писмени въпроси до българските управляващи, откакто мониторинговата група стартира чуване за България. Как може да сте на 111-то място по медийна независимост и ефикасно да се борите против корупцията? Това не го разбирам “, разяснява тя. „ Не знаем какво тъкмо ще съдържа новият механизъм за върховенството на закона, какъв брой непоколебим ще бъде “, сподели още инт Велд, настоявайки за България да бъде непокътнат съществуващият механизъм за съдействие и инспекция. „ Не можем да събуем старите си обувки преди да купим нови. Има заплаха да се изгуби част от напредъка “.

Рамона Стругариу от групата на либералите прикани – „ Нека създадем нещо за България в този момент! “ Тя съпостави обстановката в страната с тази в Беларус. „ В България хората се задържат без храна и вода, без достъп до медикаменти. Това е срамно за Европейски Съюз! “, разяснява Стругару и загатна за многочислените афери в уппавлението, измежду които Апартаментгейт.

За да завърши механизмът за съдействие и инспекция за България, би трябвало да бъдат реализирани съответни резултати, изключително в битката с корупцията по високите етажи на властта. Преждевременно е да бъде посочена дата за отпадането му, би трябвало да забележим събитията в България дали няма да доведат до обратимост на напредъка, сподели еврокомисар Йоурова.

„ Категорично отхвърлям обвиняването, че съм съизвършител на Бойко Борисов. Моля, не ме обиждайте по подобен метод. Върша работата си изцяло транспарантно и обективно “, разяснява тя. Думите ѝ бяха предизвикани от изключително острото изказване на евродепутата от групата на обединената левица Клеър Дейли, която сподели „ или сте изцяло некомпетентни, или мощно подчинени на Бойко Борисов “.

„ Европейските пари дават опция на избрани лица да бъдат мощно корумпирани, а Европейската комисия не подхваща дейности, което е еднакво на съучастничество”, съобщи Дейли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР