Днес е Великден - Възкресение Христово. Този ден Господ е

...
Днес е Великден - Възкресение Христово. Този ден Господ е
Коментари Харесай

Днес празнуваме Великден - Възкресение Христово

Днес е Великден - Възкресение Христово. Този ден Господ е сътворил - да се зарадваме и развеселим в него! Това е един от молитвените апели в Празника на празниците, както се назовава Възкресение Христово. Поради величието на този празник той е именуван още Великден. А по сходство на юдейския празник (след който Христос възкръснал) носи и името Пасха.

За християните това е най-големият празник, за който подготовката трае седмици наред - както се готвим да посрещнем безценен на сърцето ни посетител. Подготовката на тялото за празника е посредством пост, а на душата - посредством молитва и духовна настройка към примирение и смирение, върху които трайно се гради любовта към близък, към хората към нас.

Основният привет за Възкресение Христово е " Христос воскресе! " (Христос възкръсна!) и отговорът е " Воистину воскресе! " (Наистина възкръсна!). А главната празнична ария на Великден е " Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав " ( " Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта Си порази гибелта и на тези, които са в гробовете, дарува живот " ).

Богослужението за Възкресение Христово стартира в среднощ. Това дава отговор на сведението от евангелията, че през нощта на Възкресението Божи ангел пристигнал и отстранил камъка от входа на изсечения в скалата гроб. Войниците, сложени да пазят гроба, били заслепени от сиянието на ангела и изумени паднали на земята. Призори в този трети ден от гибелта на Христос пристигнали някои от дамите, Негови фенки, с цел да помажат съгласно обичая тялото Му с миро (затова наричани и мироносици), само че намерили гроба празен. Христос възкръснал с тялото Си, което било преобразено и материални загради не можели да го задържат.

После пристигнали двама от апостолите, Йоан и Петър, и също открили, че гробът е празен. Тези първи очевидци на Възкресението по-късно стават най-достоверните проповедници на Христовото обучение. Христос воскресе!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР