Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги

...
Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги
Коментари Харесай

На Архангелова задушница отдаваме почит към мъртвите и признателност на загиналите в Българската армия

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва постоянно в съботата преди Архангеловден (8 ноември). На този ден се отдава респект към паметта на мъртвите, както и безконечна благодарност на починалите в редовете на Българската войска.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на св. Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината, 

На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на околните, се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати.

Значението на задушница е огромно. Това не е единствено ден, в който околните и роднините на покойника се събират край гроба му, с цел да " ядат и пият ". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Според богослови това е връзката сред земната и небесната Църква.

Заупокойна панихида на Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена от 11 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала ще участват президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на управлението на МО, висши офицери от Въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи. Заупокойната работа ще отслужи  Белоградчишкият свещеник Поликарп.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР