Днес е третият ден от държавната визита на Ердоган в

...
Днес е третият ден от държавната визита на Ердоган в
Коментари Харесай

Отново неловка ситуация с Ердоган в Берлин

Днес е третият ден от държавната аудиенция на Ердоган в Германия, която има за цел възстановяване на политическите и стопански връзки сред двете страни.

След случая с публицист в петък, не мина безпрепятствено и срещата с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Неловка обстановка се сътвори на държавната вечеря, откакто немският президент дефинира задържането на немски жители в Турция като политически стимулирано, съобщи ДПА.

"Като президент на страната съм угрижен от това, че немски жители са затворени в Турция по политически аргументи ", сподели Щайнмайер в послание в президентския замък, където бе дадена вечерята.
В тирада малко по-късно Ердоган яростно отхвърли рецензиите и наподобява се отклони от квалифицираното изказване, като сподели, че има "стотици, хиляди " терористи, живеещи в Германия ". Той посочи, че не е желал да повдига тематиката, само че е бил заставен, тъй като Щайнмайер я е засегнал.

Отношенията сред Германия и Турция са съществено влошени поради рецензиите против все по-авторитарното ръководство на Ердоган и репресиите против политически съперници и публицисти след проваления опит за прелом през 2016 година Германски жители са арестувани за хипотетично присъединяване в опита за прелом, което се отразява негативно на дипломатическите връзки.

Днес сутринта Ердоган организира траяла два часа и половина работна закуска с немския канцлер Ангела Меркел, заяви частната турска телевизия НТВ.

На работната закуска, която се състоя при закрити врата, от турска страна участваха също министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.

По-късно денем се чака Ердоган да замине за Кьолн, където публично ще открие джамия. Заради визитата полицията в града е засилила ограниченията за сигурност. Стотици хора към този момент са се събрали в Кьолн, с цел да стачкуват против визитата на Ердоган, показва Асошиейтед прес. Няколко хиляди демонстрираха против турския президент в Берлин нощес, припомня организацията.

Властите в Кьолн анулираха плануваната огромна демонстрация навън при джамията, като акцентираха съображения за сигурност. Те споделиха, че церемонията по откриването може да се състои, само че на нея ще участват единствено поканени посетители.

Променен беше и проектът за среща с премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Решено беше срещата да се състои на летище Кьолн-Бон, а не, както се предвиждаше, в замъка "Ван ". Собственикът на замъка сподели, че Ердоган не е добре пристигнал по политически аргументи.

Внушителната Централна джамия в Кьолн породи повече заглавия от която и да било друга джамия в Германия, откакто преди 10 години бе издадено разрешението за нейния градеж. Минаретата й се издигат на 55 метра в небето. Спор породи съвсем незабавно след започването на градежа на комплекса от бетон и стъкло през 2009 година Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси (ДИТИБ), турски държавен набожен орган, финансиращ плана, уволни през 2011 година архитекта Паул Бьом. Цената скочи двойно - до 34 милиона евро, и се твърдеше, че има стотици проблеми по осъществяването на контракта. Компанията на Бьом отхвърли изказванията, заявявайки, че всяко петънце по корпуса на постройката е било регистрирано като минус, а Анкара неведнъж е поискала промени, които са повишили разноските.

Тревоги бяха изразени и за това, че християнски знаци намират изражение в структурата. Приемникът на Бьом също понесе рецензии, а имаше спор и с бизнесмена Нуха (Nuha). Първоначално несъмнено за 2012 година формалното разкриване на джамията бе неколкократно отлагано. Независимо от това постройката - най-големият ислямски набожен комплекс в Германия, към този момент се употребява от няколко месеца. Още от лятото на 2017 година под огромния купол може да се извършват молебствия, а в богато украсеното пространство в близост има място за към хиляда мъже. Един етаж по-нагоре и с аспект към основната зала са устроени два балкона за дами.

Обектът включва офиси на ДИТИБ, читалня и магазини, предопределени за клиенти мюсюлмани. Тук може да бъдат осъществявани финансови преводи в сходство с повелите на Корана, а самата свещена книга може да бъде купена. Провеждат се обиколки с екскурзовод.

More than 3,000 police officers have been deployed in Cologne today, with 10,000 protesters expected to attend the biggest anti-Erdogan demo.

Meanwhile, #Erdogan supporters near the new DITIB central mosque are chanting the Turkish president’s name, reports @GezalAcer. pic.twitter.com/i2OrnlL1QF
— DW Politics (@dw_politics) September 29, 2018
Ердоган в Берлин, посрещнаха го с митинг

Скандал: Германски политици бойкотират банкета на Ердоган

Меркел: Германия би желала да види икономическа просперираща Турция

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР