Днес е тъжен ден не само за България, но и

...
Днес е тъжен ден не само за България, но и
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей: Днес е тъжен ден не само за България, но и за всички нас

Днес е печален ден освен за България, само че и за всички нас. Това съобщи Вселенският патриарх Вартоломей, който дойде за светата литургия в памет на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Още гледайте във видеото на SafeNews: 

„ Това е доста печален ден за всички от нас.

Патриархът беше обичан другар. Молим се на Бог за упокой на душата му, както и за избора за наместник, който ще бъде патриарх и нравствен татко на българската нация “, сподели патриарх Вартоломей.

 

SafeNews припомня, че Негово Светейшество умря в сряда вечерта. Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.
Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

Втори ден българския народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес още веднъж имаше огромна опашка от хора, искащи да се сбогуват с духовния татко на България. Днес е втори ден на печал поради кончината на патриарха.

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, през днешния ден ще придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала „ Св. Неделя “.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР