Днес е последният ден от Страстната седмица – Велика събота.

...
Днес е последният ден от Страстната седмица – Велика събота.
Коментари Харесай

Велика събота – последният ден от Страстната седмица

Днес е последният ден от Страстната седмица – Велика събота. На този ден  се възпоменава погребението на Исус Христос и слизането Му в пъкъла. Когато Исус умрял като човек, тялото Му било положено в гроба от Йосиф и Никодим. Те изпросили позволение от Пилат, свалили го от кръста, помазали го с аромати, обвили го в нова плащаница и го погребали. 
Прочетете още
Според традициите през днешния ден се меси и пече обредният великденски самун и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. 

Велика събота е обвързвана с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дами мироносици. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража. След своята кръстна гибел Христос слиза в пъкъла, освобождава библейските пророци и праведниците и ги води в небесата. Така стартира новата епоха в историята на човечеството - правото на индивида на свободен избор - да бъде добър или неприятен и след гибелта си да отиде в парадайса или пъкъла.

На Велика събота в среднощ в църквите се отслужва тържествено свещенодействие. Водещият службата духовник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа " Христос возкресе " и богомолците трикратно му дават отговор " Во истину возкресе ".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР