Днес е подходящ ден да научим нова дума и нещо

...
Днес е подходящ ден да научим нова дума и нещо
Коментари Харесай

Да си мишка в римско време

Днес е подобаващ ден да научим нова дума и нещо любопитно за навиците на хората, живяли в една от най-големите империи в човешката история - тази на античен Рим.

Глирариум

Така се е казвал дребният объл съд, който римляните са пълнели с най-различни ядки и са поставяли в домовете си, с цел да хранят мишките, живеещи там.

 Снимка 379581

Хората от високите етажи на обществената подчиненост в античната империя са смятали мишките за деликатес и са полагали грижи за тяхното благополучие и угояване.

Освен че глирариумите, в които мишоците влизали, с цел да се тъпчат, били постоянно заредени с жълъди, лешници, фъстъци и така нататък, тези глинени съдове били пригодени да дават същински миши комфорт.

В долната си част те разполагали с необятен отвор, тъй че мишките свободно да влизат и излизат, а куполът бил посипан с дребни отворчета за вентилация.

Отзад били оборудвани със специфична хранилка, където " стопаните " им елементарно да зареждат манджата.

 Снимка 379582

Щом индивидите преценели, че дадена мишка е задоволително угоена и захранена, тя, несъмнено, минавала под ножа и свършвала като безценен специалитет на трапезата.

Предвид цялото принуждение и зверства, които са се случвали по това време, схемата с мишките ни се коства като извънредно безопасен и даже сладостен бит.

 Защо щурците са суперхрана
Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето

В днешно време мишките се употребяват за храна най-вече в Азия, само че там сигурно не се радват на сходни преферeнциални условия, каквито са имали техните римски предшественици.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР