Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни

...
Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни
Коментари Харесай

Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

Днес е необикновен ден, белязал българския народ с две съществени нещастия - случаят от предходната вечер в село Рояк, където починаха български жители в дома за възрастни хора. Трагедията сега се проверява. За страдание в границите на по-малко от 7-8 часа нова покруса беляза тази нощ. Инцидент, злополука с пътнически рейс, регистриран в РСМ, с жители на РСМ и други народности и за жалост с над 40 души починали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни допира и ни прави съпричастни без значение каква народност са хората, които не са сред нас.

Това съобщи министър председателят Стефан Янев в обща конференция с премиера на РСМ Зоран Заев. Двамата разговаряха след нещастието на Автомагистрала " Струма ", при която починаха 45 души, пътували с рейс с македонска регистрация.

Янев изрази съпричастността и съболезнованията на българската страна на околните и фамилиите на починалите.

Той добави, че всички органи, които имат отношение към сигурността и следствието на подобен вид произшествия работят на място. Продължава следствието на Автомагистрала " Струма ", а вицепремиера Гълъб Донев пътува към община Дългопол, с цел да се разиска опциите за в допълнение подкрепяне на оживелите в дома за остарели хора в Рояк.

Оцелелите от злополуката на " Струма " са настанени в " Пирогов ". Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи сега се организират беседи с тях.

Общото мнение на медиците са, че контузиите им са релативно леки и евентуално в околните 1-2 дни множеството от тези хора ще бъдат в положение да бъдат превозени при техните близки.

" В съгласуваност сме с премиера Заев от ранните часове. Нашите управляващи и тези на РСМ имат съгласуваност по съответните браншове - министерство на опазването на здравето, външните работи, вътрешните работи, както и органите, които правят следствието и съответните органи на прокуратурата. Координация е основана на всички равнища ", сподели Янев.

На въпрос дали причина за злополуката е проблематичен сектор Янев сподели, че оценката на секторите по автомагистралата е работа на профилирани органи. Той не приема спекулациите, че секторът на автомагистралата - вероятни дупки или неравности е нещо, което е довело до случая. От забележимата картина по-скоро е друга повода, сподели Янев.

Двамата министър председатели не пожелаха да разясняват аргументи за нещастието.

Зоран Заев дефинира случилото се като " страшна покруса ". Заяви, че РСМ е изгубила 11 деца и другите умряли са младежи, които са се прибирали в къщи.

Каза, че е посетил ранените и те са добре, някои са с по-тежки пострадвания, само че посочи, че тези, които са добре ще бъдат превозени вкъщи, със съдействието на българските управляващи.

На въпрос дали тази покруса ще бъде употребена в обтегнатите връзки с България, Заев сподели: България и РСМ са и в положително, и в неприятно дружно, приятелски нации сме и би трябвало да си оказваме помощ, и в положително, и в неприятно. При такава покруса позитивното е, че си оказваме помощ.

Не пожела да разяснява политически тематики, само че поздрави Румен Радев за преизбирането му за втори мандат. " Когато на съседите им е хубаво и на нас ни е хубаво ", разяснява министър председателят на РСМ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР