Днес е Международният ден на учителя, който се отбелязва в

...
Днес е Международният ден на учителя, който се отбелязва в
Коментари Харесай

Безпрецедентно увеличение на парите за учителски заплати отчитат управляващите

Днес е Международният ден на учителя, който се отбелязва в над 100 страни. По този мотив Милена Дамянова, ръководител на комисията по обучение, разгласи от парламентарната естрада в петък, че за двойното нарастване на възнагражденията на учителите са планувани в допълнение 1,380 милиарда лева в границите на четиригодишния мандат на ГЕРБ. Подобен растеж е невиждан за държавния бюджет.

За 2020 година в бюджетната прогноза са разчетени в допълнение 360 млн. лева за по-високи заплати на педагогическите експерти, което е с 30 млн. лева повече от 2019 година Дамянова означи, че през 2019 година за пръв път междинната брутна учителска заплата изпреварва междинната за страната като има райони, в които доближава 1500 лева През 2021 година се чака тя да бъде близо 1750 лева

"Ръстът на минималната заплата за преподавател по разпоредба за 2009-`19 година е 104 %. За този 10-годишен интервал само през 2014 година при кабинета "Орешарски " не бяха планувани средства за нарастване заплатите на преподавателите. От 2009 година са вложени над 65 млн. лева за повишение квалификацията на преподавателите, от 1019 година започва нова национална стратегия "Мотивирани учители " с общ бюджет 1,7 млн. лева Със средства по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък " през 2018 година стартирала осъществяването на план за подготовка на педагогическите експерти с общ бюджет близо 20 млн.лв. С въвеждане на безплатните занимални от 1-ви до 4-ти клас открихме над 8000 работни места за възпитатели, регистрира Дамянова.

Преди началото на образователната година министърът на образованието Красимир Вълчев разгласи, че учителите ще бъдат подтиквани със специфична премия за преподаване с въображение и метод към учениците.

Средната брутна заплата на учителите ще стане близо 1800 лева през 2021 година, а чистата ще е приблизително 1500 лева Още от началото на 2020 година междинната брутна заплата на преподавателите пък ще стигне 1500 лева, като за двете нараствания, са заложени по 360 млн. лева на година.

Тревожна е наклонността обаче, че има сериозен дефицит на учители във всички посоки и рецесията ще се задълбочи през идващите 10 години. Между 4 000 и 4 500 преподаватели се пенсионират годишно у нас.

Образованието е изправено пред предизвикването да обезпечи квалифицирани фрагменти. Това ще се усеща все по-сериозно в идващите 10 години. Програмите сработват към този момент, като една от ограниченията е повишение на възнаграждението. Предвиждат се и спомагателни стипендии за студентите, които следват сходно направление.

За да се овладее рецесията в системата, е належащо годишно да постъпват два пъти повече учители, а и би трябвало да се откри работещ метод за обезпечаването на задоволително падагогически експерти. Най-трудно се намират учители по осведомителни технологии, британски език, математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, както и по природо-математическите науки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР