Днес е мечтаният ден за всички почитатели на бързата храна

...
Днес е мечтаният ден за всички почитатели на бързата храна
Коментари Харесай

Русия празнува с тайнствения наследник на Макдоналдс

Днес е мечтаният ден за всички фенове на бързата храна в Русия. Бившите заведения за хранене на " Макдоналдс " отварят порти с ново име и нов притежател, откакто американската верига се изтегли от страната поради нашествието в Украйна след повече от тридесетгодишно наличие, споделя Ройтерс.

Новото начало идва на напълно неслучаен ден - Деня на Русия, родолюбив празник в чест на независимостта на страната, и на напълно неслучайно място - площад " Пушкин " в Москва, където през 1990 година отвори порти първият ресторант на " Макдоналдс " във към момента неразпадналия се Съветски съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

В началото на 90-те години на 20 век по време на краха на руската система " Макдоналдс " въплъщаваше стоплянето на връзките сред Изтока и Запада в края на Студената война и беше метод милиони руснаци да се допрян до американската храна и просвета. Краят на наличието на марката в този момент е явен знак, че Русия и Западът още веднъж си обръщат тил.

Миналия месец " Макдоналдс " разгласи, че продава всичките си заведения за хранене в Русия на един от своите локални представители - Александър Говор. Сделката е измежду най-знаковите последствия от нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари, довела до излизането на стотици бизнеси от владенията на Владимир Путин.

Добре познаните " златни арки " на " Макдоналдс " бяха свалени от фасадите на заведенията за хранене в Москва и Санкт Петербург, с цел да създадат място за ново лого - две пържени картофчета и питка за хамбургер на зелен декор. Като начало новите заведения за хранене ще бъдат открити на 15 места в Москва и покрайнините ѝ.

Говор разгласи, че възнамерява за разшири новия бранд, чието име се пази в дълбока загадка, до към 1000 ресторанта в цялата страна и да отвори всички заведения на веригата до два месеца. Амбициите му обаче може да се сблъскат с избрани компликации.

Да създадеш нов бранд са нужни десетилетия, споделя Петер Габриелсон, професор по интернационален маркетинг в университета Вааса, а началото е изключително значимо за триумфа на всяка марка. " Откриването е значимо, защото тогава клиентите за пръв път могат да видят и опитат това, което марката предлага ", споделя той. " Интересно е да се види реакцията им и сравнението с " Макдоналдс ".

Най-голямата международна верига за бързо хранене притежаваше 84 на 100 от близо 850-те заведения на марката в Русия и ги продаде за 1,4 милиарда $ на Говор, който преди началото на войната управляваше едвам 25 ресторанта.

През предходната година " Макдоналдс " генерира към 9 на 100, или 2 милиарда $, от своите доходи в Русия и Украйна. Компанията си резервира правото да изкупи заведенията назад до 15 години, само че доста от изискванията на договорката с Говор по този начин и не станаха обществено притежание.

Някои франчайзи като да вземем за пример " Ростинтер " даже биха могли да запазят марката и да оперират като " Макдоналдс " до 2023 година, твърди ТАСС. Самата " Росинтер ", както и " Макдоналдс ", резервират безмълвие по въпроса.

А Говор се готви за тържественото разкриване на първите заведения на новата марка. Не са доста обаче тези, които имат вяра, че каквато и е да реплика ще успее да размени обичания на милиони руснаци хамбургер на " Макдоналдс ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР