Днес е крайният срок, в който могат да се подават

...
Днес е крайният срок, в който могат да се подават
Коментари Харесай

С 85 млн. лв. подкрепят внедряване в производството на продуктови иновации

Днес е крайният период, в който могат да се подават оферти и мнения по препоръчаната за публично разискване документи по процедурата за асортимент на планове "Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятия ", оповестиха от Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ".

Парите ще се употребяват за даване на фокусирана поддръжка на българските предприятия за повишение на тяхната иновационната активност в региона на Иновационната тактика за умна специализация (ИСИС). Изпълнението на плановете, които ще бъдат подкрепини по процедурата, следва да води до внедряване в производството на продуктова иновация (стока или услуга) или до внедряване на иновация в бизнес процесите, ориентирана към произвеждане на артикули и даване на услуги.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по тази процедура възлиза на 85 000 000 лв.. Минималният размер на декларираната поддръжка на един план е 100 000 лв., а оптималният - 500 000 лв. за микро и дребни предприятия, 750 000 лв. за междинни предприятия и 1 000 000 лв. за огромни предприятия.

По процедурата са планувани напълно електронно подаване и оценка на плановите оферти, които ще се правят посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020).

Растежът на всяка стопанска система се дефинира от способността й да се обновява, а това става с развиването на нововъведенията. Не един и два са образците за азиатските тигри, които смайват света с достиженията си.
За България като дребна страна решаването на този проблем е неоспоримо значимо, с цел да ни има на икономическата карта. За страдание, в границите на Европейския съюз тя е измежду най-зле представящите се по този индикатор за икономическо развиване и нововъведения. Най-ниската продуктивност на труда е разследване и от прекомерно дребните разноски за научно-изследователски и развойни действия (НИРД) като дял от Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със междинното за страните от Европейския съюз.

България към момента e измежду по този начин наречените "плахи иноватори " в Европа, означи президентът Румен Радев на Петнадесетия народен иновационен конгрес "Иновации и стопански напредък " през декември. Иноваторите у нас към момента срещат усложнения при достъп до финансиране и реализацията на своите планове. А България остава надалеч от междинния за Европа % за научно-изследователска и развойна активност, даже и от личните си цели за реализиране - 1.5% от Брутният вътрешен продукт. Най-показателното е, че главният вложител в постигането на тази цел са българският бизнес и чужддестранни организации, а не българската страна. И за това би трябвало да се сигнализира непрестанно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР