Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил

...
Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Честваме 24 май - Денят на българската просвета и култура

Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

През 855 година Кирил и Методий основават глаголицата в манастира Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превеждат свещени книги. След това те се заемат да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации. Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването през 886 година на учениците им - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които траяли делото им. Те получават топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година по самодейност на Найден Геров. За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 година
Химнът на Деня на българската култура и просвета - " Върви, народе възродени ", е написан през 1892 година от Стоян Михайловски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР