Днес е 1 юни - Международният ден на детето. Празникът

...
Днес е 1 юни - Международният ден на детето. Празникът
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на детето

Днес е 1 юни - Международният ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският общоприет консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и обвързван с пролетното равноденствие). По-късно неговата самодейност е продължена, като без значение от благотворителната акция в Съединени американски щати и в Европа се организира интернационална конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 година денят публично е разгласен за Международен ден за отбрана на децата. През 1950 година 1 юни за първи път е празнуван по едно и също време в 51 страни по света.

Отбелязваме Международния ден на детето

По мотив празника през днешния ден Зоологическата градина в София ще е с безвъзмезден вход. Наред със старите жители на зоопарка, посетителите ще могат видят и новите - двойка бели бенгалски тигри, както и новородените по време на изключителното състояние животни. Софийският зоопарк ще е отворен от 9 до 18 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Днес отваря порти и Музикалният спектакъл в София. От 11 ч. ще се играе спектакълът "Да целунеш принцеса ", а входът е свободен. Университетският спектакъл на Нов български университет ще означи празника с 3-дневен онлайн маратон. Началото е в 11 ч. с постановката "Тошко Африкански " по Ангел Каралийчев. По същото време в център "Сити марк " ще се играе онлайн постановката "Моят свят ", в която основен воин е един смешник. За първи път след дълго време порти ще отвори и детският теоретичен център "Музейко ".

Панорамата “Плевенска епопея 1877 година “ е с вход свободен за най-малките поданици и посетители на града. Безплатно ще работи и къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори ". Историческите обекти се отворени при съблюдаване на противоепидемични ограничения - одобряват се дребни групи до 8 деца и възпитаници, влиза се с маски, обезпечени са дезинфектанти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР