Днес честваме 145 години от Освобождението на България от турско

...
Днес честваме 145 години от Освобождението на България от турско
Коментари Харесай

На 3 март българите са разединени – Национален празник или преклонение пред чужда сила?

Днес честваме 145 години от Освобождението на България от турско иго и подписването на Санстефанския кротичък контракт. Трети март е разгласен за народен празник, само че години наред тази дата не сплотява, а разединява българите, тъй като е поклонение пред непозната мощ.

Въпреки това с публични празнувания и тържества в цялата страна 3 март ще бъде маркиран.  Основните събития ще бъдат в столицата, а празнувания ще има във всички градове в страната.

Президентът Румен Радев ще взе участие в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войник в София, където ще отдадат респект пред паметта на починалите за свободата на България.

Министър-председателят Гълъб Донев ще взе участие в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде маркиран Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението.

В 11.30 часа министър председателят ще одобри почетния часовой, след което ще участва на заупокойната молитва в памет на починалите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В 11.45 часа министър-председателят Донев ще насочи одобрение по случай Националния празник. Премиерът ще взе участие и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Министърът на защитата Димитър Стоянов, заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в тържествените прояви в чест на Националния празник 3 март в София.

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде маркирана от 11.00 ч. пред Паметника на незнайния войник в София с церемониален обред по издигане на националното знаме на Република България. В него ще вземат участие представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на церемонията, при осъществяване на химна, ще бъде създаден салют от 20 артилерийски залпа.

По мотив Националния празник в 12.00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента.

От 18.30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествена инспекция (заря). В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената инспекция (заря) ще бъде бригаден военачалник Пламен Йорданов – шеф на щаба на Сухопътните войски.

В строя ще бъдат знамената-светини, знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

В доста градове честванията стартират през днешния ден, 2 март. В Казанлък на площад „ Севтополис “ от 16.00 ч. ще бъде издигнато националното знаме, а в 18,30 ч. в Сопот ще се състои тържествена инспекция (заря) с присъединяване на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово. По същото време в Благоевград и Оряхово инспекции (зари) ще проведат военнослужещите от 3-то бригадно командване. В 19.00 ч. стартира тържествена проверка(заря) в Челопеч с присъединяване на военнослужещи от Съвместното командване на специфичните интервенции. От 18,30 ч. в Провадия ще се състои тържествена проверка(заря), в която ще взе участие представителна част на ВВМУ. От 19.00 ч. в град Бяла тържествена инспекция (заря) ще проведат военнослужещите от НВУ.

По-рано през днешния ден в с. Гроздьово, община Долни Чифлик, почетен часовой и Представителният духов оркестър на Военноморски сили взе участие в церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на починалите съветски воини.

На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Командването за логистична поддръжка, както и от висшите военни учебни заведения ще вземат участие в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на починалите за Освобождението в с редица градове в страната: Карлово (10.00 ч., площад „ 20-ти юли “), Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на починалите във воините беленчани), Свищов (на площад „ Алеко “ от 11.00 ч. и на площад „ Свобода “ от 11.30 ч.), Плевен (11.00 ч. на площад „ Възраждане ”), Благоевград (10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия избавител на града - майор Орлински и 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски), Враца и Бяла Слатина (10.30 ч. на централните площади в градовете), Монтана и Козлодуй (11.00 ч.), Стара Загора (Тържествата стартират в 10.30 ч. пред Общината), Димитровград и Хасково (11.00 ч. на централните площади в градовете), Ямбол (10.00 ч. пред Общината), Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11.00 обред по полагане на венци пред паметника на Борците за независимост на площад „ Възраждане “ в кв. Устово, Асеновград (10.30 паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „ Свети Димитър “, а по-късно на площад „ Николай Хайтов “), Пловдив (13.30 ч. поднасяне на венци пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11.00 ч. площад „ Независимост “), Русе (11.00 часа - Паметника на Свободата), Велико Търново (10.30 ч. в центъра на града) и Шумен (19.00 ч на площад „ Кристал “), Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „ Хан Аспарух “), Бургас (10.00 ч. на площад „ Атанас Сиреков “), Созопол (10.00 ч. в центъра на града) Варна (10.00 ч. – ритуали по поднасяне на венци и цветя), Черноморец (11.00ч.).

С инспекции (зари) на 3 март Националният празник ще бъде маркиран и в Пловдив от 18.30 ч., Варна – 19,30 ч., в Сливен от 19.00 ч., Сандански от 17.30 ч. и Чепеларе от 19.00 ч. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР