Днес беше представен годишният доклад на Българския хелзинкски комитет за

...
Днес беше представен годишният доклад на Българския хелзинкски комитет за
Коментари Харесай

БХК простена: Вместо да се влошаваме, става безнадеждно

Днес беше показан годишният отчет на Българския хелзинкски комитет за правата на индивида в България през 2022 година.

От него излиза наяве, че правата на индивида са странична тематика в българската политика, тъй като са изместени от късото постоянно държавно управление, сериозните провокации заради експанзията на Русия против Украйна, както и неналичието на работещ парламент.

Адела Качаунова от дирекция “Правна отбрана ” на БХК е един от създателите на отчета. Пред Радио София тя разяснява, че правата на българите могат да се обобщят с фразата на Вежди Рашидов „ вместо да се утежняваме, става безнадеждно “.

„ Ние използваме същата фраза, защото през 2022 г. не видяхме усъвършенстване в никоя сфера. Ако не застоялост, в някои области даже има утежняване. Вместо да се извършват решения на Европейския съд по правата на индивида, те не престават да не се извършват, с някои съществени последствия за страната “, добави Адела Качаунова.

Тя добави, че медийната независимост също търпи утежняване през предходната година. Свободата на изложение е била употребена от държавници и публични медии като фалшив претекст за пробутване на пропагандните тези на агресора във войната против Украйна.

Няма прогрес и в предварителната защита на малтретирането и в материалните условия в институциите за наказване, се споделя още в отчета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР