Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване

...
Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване
Коментари Харесай

Димитър Недев подари на екипажа на новия кораб Искър икона на Свети Никола

Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „ Проучване и поддръжане на р. Дунав “ - маневрен транспортен съд „ Искър “.

Той е направен в „ С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево “ и включва още понтон, шалан и драга, с които организацията ще може да извършва независимо корекции на речното дъно.

„ През юни чакам да стартира образованието на екипажите за това по какъв начин да се употребява комплектът и след обезпечено финансиране да пристъпим към удълбочаване на сериозните сектори на р. Дунав, тъй че да осигурим целогодишно мореплаване “, съобщи министърът на превоза и известията Николай Събев, който бе формален посетител на церемонията.

Изпълнителният шеф на организацията инж. Павлин Цонев напомни, че тази година се навършват 100 години от първия закон за службата за поддържане и възстановяване плавателността на Дунава и че новият транспортен съд носи името на първия български влекач, преобразуван по-късно в товаро-пътнически транспортен съд.

„ Ние поемаме щафетата на тези първи кораби, порили вълните на Дунава, и продължаваме да работим за поддържане и възстановяване на плавателността й “, добави инж. Цонев.

Поздравления към екипа на ИАППД и капитана на кораба насочиха още регионалният шеф Анатоли Станев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев. Недев подари икона на Св. Николай Чудотворец, която да закриля екипажа на кораба и съобщи, че задачата по удълбочаването на р. Дунав е извънредно виновна, защото тя остава най-дългият вътрешноводен плавателен път в Европа.

Кръстникът Анета Ангелова пожела попътен вятър на кораба и разруши бутилка шампанско в корпуса му.

Маневреният транспортен съд „ Искър “ е доставен в границите на план „ Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством доставка на съоръжение “, финансиран по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР