Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници

...
Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници
Коментари Харесай

Честваме Успение на Пресвета Богородица

Днес Българската православна черква отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Този ден се празнува от православни и католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуща земния живот на 64-годишна възраст и отива при сина си. Три дни преди гибелта ѝ Архангел Гавриил оповестява на Пресвета Богородица, че Бог е поискал да я вземе при себе си в своето царство, с цел да цари постоянно с него.

Три дни по-късно самичък Исус Христос в небесна популярност, обграден от ангели и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък.

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рождението на Христовата майка.

На днешния празник след тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР