Днес България избира народни представители за четвърти път в рамките

...
Днес България избира народни представители за четвърти път в рамките
Коментари Харесай

Изборите на живо: Как ще изглежда новият парламент и какви са първите екзитпол данни за вота

Днес България избира народни представители за четвърти път в границите на година и половина. В комплицирана интернационална обстановка с няколко препокриващи се рецесии, страната ни е и в политическа рецесия, а новият избор не се чака да уточни явен излаз от нея. Обществените настроения са мощно поляризирани сред двете водещи партии - олицетворяващата статуквото ГЕРБ и реформистката " Продължаваме промяната ". Минимални са обаче възможностите и на двете да съумеят да съберат официално болшинство и да излъчат резистентен кабинет, още повече че упованията са да има мощно фрагментиран парламент с сред шест и осем партии. По-вероятно съгласно политолози и социолози е търсенето на краткотрайно решение под формата на " надпартиен " кабинет или някакъв тип антикризисно държавно управление (програмно или експертно).

На този декор ползата към настоящия избор е очевидно вял от страна на гласоподавателите. Самите партии също не демонстрираха хъс и кой знае каква интензивност в акцията за " избори. И въпреки всичко - нищо не е предрешено. Социолози споделят, че доста огромен брой хора ще решат в последния миг кого да поддържат. А това може да донесе огромни изненади.

Екипът на " Капитал " следи най-важното от изборния ден в сегашния лайв-блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото отгоре) всички по-ключови събития, данни и мнения от публицистите на " Капитал ".

В 17:30 ч. стартира и изборното студио на " Дневник " и " Капитал ", което можете да наблюдавате през уебсайтовете на двете медии и, както и във или в
Реклама 10:47
Първите неофициални данни от екзитполове на две организации , към които препраща " Клуб Z ", са към този момент факт. Според информацията на подредбата към 10 сутринта се движи много покрай предизборните прогнози като разликата сред първите две партии е в границите на 5%. Засега над бариерата за Народното събрание са шест партии. По необикновени са данните от, която класира на изненадващото второ място една от партиите, която всекидневно финшира на 3-то или 4-то място.

Първи данни от екзитпол към 10:30 ч дава и в. " 24 часа " в своя Viber канал. И съгласно тях подредбата преповтаря прогнозите на водещите организации от последните дни, като шест партии прескачат твърдо прага за Народното събрание, а две остават на ръба.

Към този ранен час обаче сходни данни ни минимум не са показателни. Партиите с твърди ядра постоянно излизат напред в данните от екзитполове в по-ранните часове поради високата готовност на техните гласоподаватели. В същото време подкрепящите обединения с по-голяма външна страна, както и колебаещите се гласоподаватели са склонни да пуснат гласа си в по-късните часове.
Изборният ден стартира умерено в България и в чужбина, без обилни произшествия, като се изключат някои механически неизправности с машините. Странното известието " Дневникът е фалшифициран " се е изписало на екраните на няколко машини в изборни секции във Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Изборите там ще се проведат единствено с хартиени бюлетини. Случаите са предадени на прокуратурата, защото не е ясно дали става дума за опит за влияние или механически проблем, поради който се е присъединила системата за отбрана. Реклама Свързани публикации Как гласуваме на изборите за парламент 2 октомври 2022, 06:30 В края на акцията: ГЕРБ усилва преднината, само че многото колебаещи се вършат прогнозите несигурни 30 септември 2022, 14:29 Подкаст | Защо политиците стопираха да описват истории 30 септември 2022, 13:55 Доверието в партиите ерозира. Това разклаща и демокрацията 30 септември 2022, 06:38 Още едни междинни избори 30 септември 2022, 06:25 Следващият парламент: To do list 30 септември 2022, 06:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР