Днес България чества националния си празник и 140-та годишнина от

...
Днес България чества националния си празник и 140-та годишнина от
Коментари Харесай

Как България отбеляза 140 години от Освобождението

Днес България празнува националния си празник и 140-та годишнина от Освобождението на страната от османска власт и възобновяване на българската държавност. В цялата страна се организираха тържества и патриотични начинания, а на паметниците на Освобождението бяха поднесени венци и цветя.

На историческия връх Шипка тържествата започнаха от рано сутринта

Хиляди отидоха до паметника, с цел да се преклонят пред паметта на опълченците – българи, руснаци, румънци и финландци. В честванията там присъединяване взе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния предприемчив комитет за честване на кръглата годишнина. Той разгласи, че " Шипка е капитал от историческо достолепие, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не трябва да пилеем. "

Заря-проверка на площад " Народно заседание "

Държавният глава все присъединяване и в тържествената заря-проверка на столичния площад " Народно заседание ". Той одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

" Скъпи съотечественици, на днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанският кротичък контракт, той сбъдна фантазията на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна страна. Този идеал живя единствено няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа сантименталният порив на 19 век почина под откосите на трагичния 20 век, само че споменът за пролетта на 1878 година ще остане непреходното българско ентусиазъм. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни битки през април 1876 година с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред. Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак – това е споменът за братския порив на съветското общество, който потвърди, че православните българи не са сами ", съобщи Радев.

" Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя, тъй като по този начин изисква възприятието за правдивост ", съобщи президентът. По думите му тези усеща са неподвластни на користни политически тълкования.

Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към воините от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и доста други, положили кости по бранните полета на Руско­-турската освободителна война за Освобождението на България. " За всички тях България е финален дом. Тях ние почитаме като свои герои ", сподели Радев, представен от " Фокус ".

Тържествен молебен в Шипченския манастир " Рождество Христово "

Сред формалните посетители е и патриархът на Руската православна черква Кирил, който през вчерашния ден дойде на тридневно посещаване. Той се включи дружно с българския патриарх Неофит в честванията на Шипка. Двамата акцентираха православието като най-силната връзка сред българския и съветския народ. " Моля се за това, показалата се с особена мощ преди 140 години многовековна духовна връзка сред нашите нации, да остане неразрушима за безконечни времена ", сподели съветският патриарх Кирил. " Този ден е върхът на нашата независимост и се прекланяме пред него ", означи българският патриарх Неофит. Преди това двамата отслужиха церемониален молебен в Шипченския манастир " Рождество Христово ".

 Как България означи 140 години от Освобождението
© Анелия Николова

Издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния боец

По-рано денем към 200 жители участваха на церемонията по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния боец в София. Българският трикольор бе повдигнат под звуците на химна на България и 20 топовни салюта. В церемонията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и други политици.

Йотова сподели, че " все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на тези, които споделят, че опълченците били дребен отряд, че някакви Велики сили са разпределяли съдбините. " Каракачанов пък съобщи, че " всеки е свободен, доколкото му разрешават съвестта и сърцето. Ако няма самочувствие, ще си остане плебей или човек, който има комплекси. "

 Как България означи 140 години от Освобождението
© Анелия Николова

" Не рева, когато се подвига знамето, в края на краищата съм мъж, само че всеки естествен българин настръхва ", сподели Каракачанов след церемонията. " На 3 март няма русофили, няма русофоби – има българи. Който счита, че филията и уплахата е по-голяма от българското възприятие, не е никакъв българин ", добави вицепремиерът.

Поздравителни писма, телеграми и телефонни диалози

Премиерът Бойко Борисов поздрави българските жители по случай празника посредством обява в обществената мрежа " Facebook ". А с писма или телефонни диалози благодари на държавните управления на Русия, Финландия, Полша, Румъния, Сърбия, Черна гора, Молдова и Украйна за присъединяване на техни воини в Руско-турската освободителна война.

Президентът на Русия поздрави българския си сътрудник и българския народ по случай 140-та годишнина от Освобождението на България. Радев получи писма от държавните ръководители на Съединени американски щати, Франция, Германия, кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, краля на Белгия, на Италианската република, на република Австрия, папа Франциск, президентите на Сърбия, Турция, Южна Африка, Виетнам, Палестинската територия, кралят на Саудиска Арабия и други

Същото направи и министър председателят Дмитрий Медведев в депеша до Бойко Борисов. Поздравително писмо българският министър председател получи и от турския си сътрудник Бинали Йълдъръм и други

Рекордно дълги трибагреници и скиори с носии

Хиляди се включиха в шествие в Стара Загора, с цел да пренесат голям трикольор от 300 метра, осведоми Би Ти Ви. В Плевен възпитаници, учители и родители пък ушиха знаме от 740 метра. По мотив празника скиори и сноубордисти през днешния ден се спуснаха от връх Снежанка в Родопите, облечени в национални носии.

Сгрешен " дудъл " и задявка с ЧЕЗ

Популярната търсачка " Google " също посвети специфичен дудъл на празника на българите, само че простъпка часове наред ги поздравяваше с интернационалния ден на дамата.


С комизъм към празника и абсурда със договорката с ЧЕЗ подходи и анонимната артистична група Destructive Creation в страницата си във " Facebook ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР