Днес азербайджанците гласуват на президентските избори, а петият мандат на

...
Днес азербайджанците гласуват на президентските избори, а петият мандат на
Коментари Харесай

В Азербайджан избират президент

Днес азербайджанците гласоподават на президентските избори, а петият мандат на Илхам Алиев се счита за превдварително решен след историческата победа на Баку над арменските сепаратисти, съобщи Агенция Франс Прес.


Репресиите против самостоятелните медии и неналичието на действителна съпротива способстват за сигурната победа на Алиев, чиито войски си върнаха анклава Нагорни Карабах през септември.

Основните опозиционни партии в богатата на нефт страна бойкотират гласуването, което един от опозиционните водачи, Али Керимли от партията " Национален фронт ", назова изборите " реплика на народна власт ". " В страната няма условия за осъществяване на свободни и почтени избори ", сподели той.

Другите шестима претенденти са малко известни и са заети с хвалебствия за Алиев, откогато той разгласи изборите през декември, една година по-рано от плануваното.

Един от тях, Фуад Алиев, който не е родственик на настоящия водач, съобщи неотдавна, че Илхам Алиев " е извършил всички обещания към азербайджанския народ ".

Други двама претенденти, Захид Оруч и Фазил Мустафа, също приветстваха Алиев като популярен общественик и триумфален главнокомандващ.

Миналия месец Алиев назова успеха в Карабах, при която цялото етническо арменско население от над 100 000 души избяга в Армения, " епохално събитие, което няма аналог в историята на Азербайджан ".

" Изборите ще слагат началото на нова епоха за страната ", сподели той и добави, че за първи път страната ще организира президентски избори на цялата си територия.

" Резултатът от изборите в Азербайджан на 7 февруари е прочут авансово, Алиев ще завоюва ", споделя самостоятелният анализатор Гиа Нодиа от Кавказкия център за стратегически и интернационалните проучвания.

" В тези избори няма никаква конспирация, без ни минимален симптом на конкурентност ".

Поддръжниците хвалят Алиев за това, че е трансформирал страната, считана в миналото за руски затвор, в преуспяващ енергиен снабдител за Европа.

Критиците обаче настояват, че той е смазал опозиционните групи и е задушил самостоятелните медии.

" В страната се нарушават всички съществени права, опозиционните партии не могат да действат обикновено, свободата на събранията е лимитирана, медиите са под натиска на държавното управление, а политическото противоречие се потиска ", споделя Керимли от Националния фронт.

През последните месеци азербайджанските управляващи ускориха натиска върху самостоятелните медии, като арестуваха няколко сериозно настроени публицисти, които проверяваха корупция по високите етажи на властта.

" Ескалиращите репресии от страна на азербайджанските управляващи преди изборите са освен посягане против самостоятелните права, само че и необятно публикувана, координирана офанзива против гражданското общество и върховенството на закона ", обявиха от Amnesty International.

62-годишният Алиев е определен за първи път за президент през 2003 година след гибелта на татко си Гейдар Алиев, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който ръководи Азербайджан от 1993 година

Той беше избран отново през 2008 година, 2013 година и - за финален път - през 2018 година с 86% от гласовете.

Всички избори бяха наказани от опозиционните партии като фалшифицирани.

През 2009 година Алиев промени конституцията на страната, тъй че да може да се кандидатира за безграничен брой президентски мандати - ход, подложен на критика от правозащитници, които настояват, че той може да стане доживотен президент.

През 2016 година Азербайджан одобри противоречиви конституционни промени, които удължиха мандата на президента от пет на седем години.

Затвърждавайки десетилетната династична хватка на властта, президентът назначи брачната половинка си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент.

Около шест милиона гласоподаватели са регистрирани за присъединяване в изборите, които се следят от наблюдаващи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Очаква се предварителните резултати да бъдат оповестени няколко часа след края на гласуването в 15:00 ч. по Гринуич./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР