Днес Антикорупционният фонд (АКФ) публикува седми документ от поредицата си

...
Днес Антикорупционният фонд (АКФ) публикува седми документ от поредицата си
Коментари Харесай

Бивш служител на Гешев: Нареди ми да търся анонимни свидетели и да пращам поръчкови статии

Днес Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява седми документ от поредицата си СГП Лийкс: сигнал с информация от кухнята на някогашния основен прокурор и три разпита на едно от упоменатите в него лица Стефчо Банков – някогашен шеф на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи и тогавашен прокурорски асистент.

Публикуваме публикацията без редакторска интервенция:

“Госпожо магистрат, времето на истината идва”.

Така стартира един чудноват сигнал до градския прокурор Илиана Кирилова от времето директно след привършване на войната на върха на прокуратурата от 2023 година, довела до отстраняването на Иван Гешев и замяната му краткотрайно с Борислав Сарафов, който заема поста и до момента.

„ Сигналът е цялостен с информация от кухнята на някогашния основен прокурор и по него прокуратурата се задейства стремително с формиране на досъдебно произвеждане и разпити още на идващия работен ден – явен знак за координирано деяние, което не е нормалната прокурорска процедура. “, разяснява Николай Стайков от екипа на АКФ.

Магистратите от СГП по никакъв начин не се тормозят от посоченото в сигнала място, на което се твърди, че са открити приложените към него писмени доказателства – дамската тоалетна на четвъртия етаж на Съдебната палата, където се намират кабинетите на основния прокурор и администрацията му.

Сигналът е подаден на 30 юни 2023 година и още на идващия работен ден, 3 юли 2023 година, стартира серия разпити на едно от упоменатите лица – някогашния шеф на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи и тогавашен прокурорски асистент Стефчо Банков, който работи във ВКП на директно послушание на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. След издание на фотосите пред ресторанта „ Осемте джуджета “ на Борислав Сарафов и Петьо Петров – Еврото в края на май 2023 година, Банков беше посочен от Сарафов като действен началник на незаконното частно външно наблюдаване на Гешев, направило снимането.

Сигналът и приложените към него ръкописни мемоари от бележник съдържат подробна информация за последните дни и хипотетични дейности на най-близкия екип на Иван Гешев. Сигналът е подаден единствено три седмици откакто Гешев е свален от поста си с решение на Висшия правосъден съвет от 12 юни 2023 година Месец преди този момент ГЕРБ разгласи обществено поддръжката си за концепцията за промяна на основния прокурор, а като негов вътрешен съперник намерено се нарежда заместникът му Борислав Сарафов. Тези дейности бяха посрещнати с ударна прокурорска работа по замразени до тогава проблеми като “Барселонагейт” против Бойко Борисов и “Осемте джуджета” против Петьо Еврото и Борислав Сарафов.

В сигнала с посочен създател Тихомир Владимиров от София се изнася информация за детайлите в плануваните дейности на екипа на Гешев на медийния и процесуалния фронт, като да вземем за пример по какъв начин да се откри неизвестен очевидец по делото против Борисов. Според подателя са били премисляни дейности и против глобения за корупция от Съединени американски щати и Англия народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който през февруари 2024 година беше определен за съ-председател на Движение за права и свободи   “Поискано е да се приготвят сигнали и против Дилян Пеевски (запазен е истинският правопис), “които да са свързани с членове на Висш съдебен съвет и корупция.” Явно времето не стига за реализиране на всички тези планове, в случай че се има вяра на изложеното.

Показанията на Банков, разпитван три пъти в границите на четири дни, в сериозна степен удостоверяват сигнала с материалите от дамската тоалетна в сгода на актуалното управление на прокуратурата и против предходното. За активизацията по делото “Барселонагейт” да вземем за пример той свидетелства, че му е било предоставено намирането на фиктивни очевидци. Възлагането пристигнало от един от най-близките хора на Гешев – Габриела Ненкова. Банков не извършил поръчката, а незабавно отишъл по спортен екип в прокуратурата да рапортува на Илиана Кирилова какво го карали да прави.

И в сигнала и в показанията на Банков, Габриела Ненкова, Марчела Панталеева и Веселин Иванов са най-често споменаваните имена по изказванията за медийни поръчки, които идвали от кабинета на Иван Гешев. Същият екип съгласно Банков е замислял и митинги против махането на Гешев, за които са били поръчани колажи с Борисов и Пеевски, само че такива митинги никой няма спомен да са се случили на процедура. 

По отношение на медиите, за които се твърди, че са употребявани от прокуратурата за поръчки, е налице цялостно съвпадане сред имената, изнесени от сигнала на Владимиров и тези от показанията на Стефчо Банков – ПИК, „ Афера “, „ Трафик нюз “ и „ Марица “ (последните са разказани като „ групата от Пловдив “). Споменават се и няколко уеб страницата и групи под контрола на Кристиан Шкварек (вероятно се имат поради тези уеб сайтове и фейсбук групи, които се ръководят от компания, записана в началото от неговата другарка Виктория Вировска на техния адрес, която съгласно следствие на „ Капитал “ има контракт с ГЕРБ1. 

“А фотосите на записките са били изхвърлени в един панер в дамската тоалетна на прокуратурата на 4 етаж и се популяризират сред хората от ръка на ръка, по този начин стигнаха до мен.” Така приключва сигналът, услужливо доказан от очевидец Банков, който декларира, че е правил всичко под насила от Гешев и доближените му. 

Какво е развиването на формираното досъдебно произвеждане все още не е известно. От информация в осведомителната система на прокуратурата по номера на преписката е видно, че същото не е завършило.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР