Днес Адвокатската колегия от Смолян излезе на протест с лозунги:

...
Днес Адвокатската колегия от Смолян излезе на протест с лозунги:
Коментари Харесай

Адвокати от Смолян на протест: Не на пълзящия фашизъм!

Днес Адвокатската гилдия от Смолян излезе на митинг с лозунги: „ Не на пълзящия фашизъм! “ и „ Адвокат не е равно на клеветник “. Те се оповестиха срещу задължението, което им се вменява със Закона за ограниченията против изпиране на пари, да рапортуват на ДАНС при съмнителни парични интервенции на техни клиенти.
„ В деня на Апостола на Свободата, ние, членовете на Адвокатска гилдия – Смолян, почитаме светлото му дело и считаме за наш дълг да пазим завещаната ни независимост, която би трябвало да използваме за строеж и съзидание. Именно спазвайки заветите на Левски, изрично се противопоставяме против всеки опит за погазването на свободата и правилата на правовата страна, като с актуалното послание показваме несъгласието си с по този начин признатите промени в правната уредба, касаеща ограниченията против изпиране на пари, обективирани посредством промени в ЗМИП и приемане на правилника по неговото използване. Същите са директно посягане против правата на жителите “, се споделя в тяхната декларация.
Адвокатите смятат, че обнародваният в брой 27 на Дъждовни води Закон за ограниченията против изпирането на пари не подхожда на Конституцията на Република България, на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи и не транспонира в цялост Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, като пропуща да даде значими гаранции на жителите против нарушение на поверителността в връзките им с юрист.
В точка 10 от преамбюла на самата инструкция е налице изключение, съгласно което лица, упражняващи адвокатска специалност, не са длъжни да рапортуват информация, която им е станала известна във връзка на предоставена отбрана или оценка на правно състояние на клиенти.
Според Конституцията на Република България, адвокатурата е свободна, самостоятелна и самоуправляваща се. Тя подкрепя жителите и юридическите лица при отбраната на техните права и законни ползи.
„ Законът за адвокатурата вменява на всеки един от нас редица отговорности, включително да пазим тайната на своя/ите клиенти без ограничаване във времето, също по този начин нямаме право даже и като очевидци да разкриваме условия, които са ни били поверени в качеството ни на юристи от наши клиенти или от различен юрист по отношение на клиент. Всеки един от нас е положил клетва да пази с всички възможни от закона средства правата и законните ползи на доверителите му и на подзащитните му, както и ДА НЕ ИЗДАВА ТАЙНИТЕ ИМ. Има едно фундаментално и мъчно изграждащо се отношение сред юриста и клиента, наречено ДОВЕРИЕ. Без доверието на клиента юристът не може да свърши работата си, която му е предоставена, не може да окаже нужната отбрана и не може да даде верния и потребен юридически съвет “, сочат още от колегията в Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР