Днес, 4 април, депутатите ще разгледат на първо четене промени

...
Днес, 4 април, депутатите ще разгледат на първо четене промени
Коментари Харесай

Ще има ли по-дълъг срок на валидността на международните паспорти?

Днес, 4 април, депутатите ще прегледат на първо четене промени в Закона за българските персонални документи, с които се предлага удължение на периода на годност на интернационалните паспорти, съобщи БГНЕС.
Предложението е на депутати от групата на " Воля " и планува валидността на паспортите, която в този момент е 5 години, да бъде уеднаквена с тази на персоналните карти и шофьорските книжки – 10 години. Причините – късият период затруднява финансово и физически българските жители.
В другите европейски страни въпросът е организиран с друг времеви интервал, само че преобладаващият брой страни-членки на Европейски Съюз са избрали 10-годшния период за годност за задграничните паспорти на своите жители.
Българите са изправени и пред друго стеснение – множеството визи за страни отвън Европейски Съюз са за период от 10 години, а те се слагат на съответната страница в задграничния паспорт. Така на някои хора им се постанова още веднъж да аплайват или да заменят виза, единствено тъй като изтича срокът на годност на паспорта им.
" Добре е да се придържаме към положителните европейски практики и да следваме техния позитивен образец. Българските жители, живеещи, работещи или просто посещаващи непознати страни са доста огромен % от популацията на страната, а броят им нараства непрестанно. Държавата би трябвало да подкрепя тези процеси и да се лиши от дребна част от своите доходи за сметка на финансовото облекчение на своите жители ", пишат в претекстовете си вносителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР