Днес - 31 юли, са Богородични заговезни. От 1 август

...
Днес - 31 юли, са Богородични заговезни. От 1 август
Коментари Харесай

Богородични заговезни

Днес - 31 юли, са Богородични заговезни. От 1 август стартират Богородичните пости, които не престават две седмици и свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

На днешния ден се прави софра с обредна " заговезнишка пита ", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища идващите три дни гладуват, с цел да се пречистят тялом и духом.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни артикули. Телесното самоограничаване по време на поста се показва най-много в избягването на щедро хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, само че е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.

От този ден стартират Богородичните пости, които не престават две седмици и свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. На този ден се прави софра с обредна " заговезнишка пита ", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни.

В някои селища идващите три дни гладуват, с цел да се пречистят тялом и духом. Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на интервал на пости.

На този ден Православната черква уважава паметта на св. Евдоким.

Роден в Кападокия (Мала Азия). По времето на цар Теофил бил млад офицер във войската. Заради неговите невероятни добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Починал млад - на 33 години. Мощите му се оказали целебни. При гроба му в Цариград се правили всевъзможни чудеса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР