Днес, 29.02.2024 г., Националният алианс на хората с редки болести

...
Днес, 29.02.2024 г., Националният алианс на хората с редки болести
Коментари Харесай

Студенти пуснаха 100 разноцветни балона пред Русенския университет за отбелязване на Международния ден на редките болести

Днес, 29.02.2024 година, Националният алианс на хората с редки заболявания (НАХРБ) в партньорство с Русенския университет " Ангел Кънчев " означиха Международния ден на редките заболявания, който се празнува в последния ден на февруари.

В първи и втори корпус на университета студенти раздаваха осведомителни брошури, а на обяд пуснаха в небето 100 разноцветни балона пред постройката на Ректората в символ на съпричастност към хората с редки заболявания. На събитието участва зам.-ректорът по интернационалното съдействие доцент доктор Галина Иванова.

Националният алианс, клуб „ Здраве ” на Русенския университет и Община Русе от 2015 годишно провеждат осведомителни акции, семинари и обучителни срещи. Основна цел на тези действия е да се увеличи информираността на обществото за потребностите на тези хора.

Началото на самодейността за отбелязване на Деня на редките заболявания е сложено през 2008 година от Европейската пациентска платформа EURORDIS. Нейната цел е да запознае европейската общност с казуса „ редки заболявания “.

Всички наранени от тези болести са изправени пред сходни компликации при приемането на точна диагностика, съответна здравна информация и вярна тенденция към квалифицирани експерти. Факт, който визира над 300 милиона души, 75% от които са деца.

Пациентите с редки болести са изключително психически, обществено, стопански и културно уязвими, защото по своята същина болесттите им съществено заплашват живота или имат хронично прогресиращо развиване с висока степен на инвалидизиране.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР