Днес, 21.05.2018г., в Първа аудитория на МУ-Варна се проведе тържествена

...
Днес, 21.05.2018г., в Първа аудитория на МУ-Варна се проведе тържествена
Коментари Харесай

МУ-Варна удостои проф. Раед Арафат с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

Днес, 21.05.2018г., в Първа публика на МУ-Варна се организира тържествена гала, на която проф. доктор Раед Арафат бе почетен с почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна.
Високото отличие бе връчено на проф. Арафат от Ректора на МУ-Варна проф. доктор Красимир Иванов за изключителните му заслуги при внедряване на най-съвременните способи на образование на интердеисциплинарни екипи за реакция и дейности при естествени бедствия и обстановки на всеобщи вълнения. Проф. Арафат показа академична лекция на тематика: „ Digital exercise and seminar on civil-military cooperation in health disaster response “.

Проф. доктор Раед Арафат е един от най-изтъкнатите специалисти по естествени бедствия, всеобщи провали и контратероризъм освен в Румъния, а и в Научния отдел на НАТО, Европейски Съюз И СЗО. Дейността на доктор Раед Арафат е директно обвързвана с редица планове на МУ-Варна, в това число и за първото в страната образование по антитероризъм за стажант-лекари, което се организира в Медицински университет – Варна и има цел да образова шесокурсниците за здравното обезпечаване при бедствия и рецесии с огромен брой потърпевши.

Проф. доктор Раед Арафат е Държавен секретар на Румъния по въпросите на естествени бедствия, всеобщи провали и тероризъм и Директор на Департамента по незабавни обстановки към Министерството на Вътрешните работи на Румъния. Той е координатор на всички незабавни медицински действия в Румъния, включително при потребление на въздушен превоз, коли за спешна помощ, пожарна, гражданска защита, профилирани лечебни заведения, планинска избавителна работа, както и всички държавни планове, свързани със незабавни обстановки.

През 1991 година проф. Раед Арафат основава мобилна работа за незабавни реакции при спешни обстановки, основана в Румъния, в която си сътрудничат лекари от лечебните заведения за незабавна помощ, пожарникари, водачи и планинските спасители. За приноса си към румънския народ получава два пъти националния медал на Румъния „ за заслуги “.

Благодарности към проф. Арафат насочи проф. Радослав Радев, а посланикът на Република Румъния в България Н.Пр. Йон Гъля го приветства във връзка високото самопризнание.

В навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и славянската книжовност, Ректорът връчи и 15-тите оценки „ Почетен знак със синя лента “ на заслужили преподаватели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР