Днес, 19 август, би трябвало да има първо четене на

...
Днес, 19 август, би трябвало да има първо четене на
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета ще се превърне в сериозна политическа борба

Днес, 19 август, би трябвало да има първо четене на плана за актуализация на държавния бюджет за 2021 година в парламентарната бюджетна комисия. Преди това обаче би трябвало да бъде изслушан служебният финансов министър Асен Василев, което слага въпросът какъв брой тъкмо работа ще свършат депутатите в тази ситуация.

Първоначално ръководителят на комисията Любомир Каримански от " ИТН " искаше още в четвъртък да утвърди актуализацията на бюджета на първо четене, написа в. " ".
 Радев: Ще бъде извънредно безконтролно, в случай че и този парламент завърши без да сформира постоянно държавно управление Радев: Ще бъде извънредно безконтролно, в случай че и този парламент завърши без да сформира постоянно държавно управление
Правителството, което назначих, засегна надълбоко ползите на мафията, осветли и пресече доста схеми. Всички видяха празните язовири, с...

Няма по-кратки периоди вероятни от това, което съм направил. При всички разновидности, които разчетохме, най-малко 10 дни ще са нужни, с цел да се одобри актуализацията на бюджета, само че няма да има опция под този период, защото имаме 2 четения. Между двете четения има разнообразни други мнения, които ще бъдат добавени от заинтригуваните страни. Те би трябвало да бъдат изслушани, с цел да има оптималната гласност, изясни Каримански. Но процедурите може да се проточат и и след края на август.

Освен това, нито една от партиите не харесва препоръчаната актуализация и ще има доста ремонти на второ четене, чието разискване ще забави плана.

Приемането на актуализацията беше сложено като наложително изискване пред Народното събрание от президента Румен Радев, с цел да продължи с даването на проучвателни мандати за сформиране на държавно управление.

Депутатите от новосформираната комисия по бюджет и финанси сложиха обаче условия на държавното управление, с цел да стартират да гледат актуализацията на бюджета по време на първото си съвещание през вчерашния ден (18 август). Причината е, че в плана на служебния кабинет за актуализацията против доста министерства са записани спомагателни суми единствено с общи претекстове за изразходването на парите, само че без планове на кого тъкмо ще се заплаща и защо.
 Каримански: Бюджетната комисия се събира изключително, актуализация на бюджета е нужна Каримански: Бюджетната комисия се събира изключително, актуализация на бюджета е нужна
Първото изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси ще бъде още през днешния ден, от 14.30 часа. На него ще приемем вътрешните правила за...

" Би било нарушаване на Закона за устройство на държавния бюджет, в случай че почнем да гледаме такава актуализация. Това е все едно да подпишем празен чек. Точно това е моделът на работа, който не желаеме. Нека не бързаме, никой не ни спешава ", сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия изиска служебният финансов министър Асен Василев да се яви на 19 август пред комисията и да изясни защо тъкмо се отпускат тези спомагателни средства в бюджетите на всяко ведомство, само че някогашният финансов министър Кирил Ананиев съобщи, че това би сложило финансовия министър в неловко състояние и може чуването да се отсрочи във времето.

" Ние нито имаме доклад за осъществяването на бюджета за първото полугодие, нито разбор за до края на годината. Освен това има редица разногласия, примерно сред лекарския съюз и здравното министерство, ние би трябвало първо да получим мнения от засегнатите от актуализацията организации, от фискалния съвет и едвам тогава да гледаме самата актуализация ", изясни Ананиев.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР