Днес, 19.06.2019 г., г-н Петър Илиев, изпълнителен директор на „Национална

...
Днес, 19.06.2019 г., г-н Петър Илиев, изпълнителен директор на „Национална
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД депозира оставката


Днес, 19.06.2019 година, господин Петър Илиев, изпълнителен шеф на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, подава оставката си в деловодството на „ Български Енергиен Холдинг” ЕАД. Това се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), без да се дават повече пояснения. Предполага се, че повода е абсурдът, който провокира в началото оповестеният от НЕК търг за продажба на забележителните 98 МВт електрическа енергия, който след това бе спрян и разграничен на два по-малки.

Ден по-рано в ефира на " Нова телевизия " изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев влезе в изострен спор с ръководителя на БФИЕК Константин Стаменов във връзка с правото за осъществяване на търга по метода, разгласен от компанията, а също по този начин и за водената политика.

В известие, качено на страницата на НЕК от 18 юни се изяснява ролята на НЕК на пазара.

Прилагаме обявата без редакция:

Развитие на свободния пазар в България и ролята на НЕК ЕАД на свободния пазар

През последните месеци се видя наклонност всевъзможни „ специалисти “ да проучват пазара на електрическа енергия в България. В множеството случаи техните мнения са ориентирани против сдруженията производители на електрическа енергия в структурата на БЕХ ЕАД – НЕК ЕАД, АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД. Особено завладяващ се оказа свободния пазар на електрическа енергия в страната. Този пазар, за който през последните години всички призоваваха за по-бързото му развиване. Преобладаваха популистките изявления за ниски цени на свободния пазар и за всеобща миграция на консуматори от контролирания на свободния пазар, като се пропускаше главната икономическа логичност на всички типове пазари, която планува определяне на равновесната точка сред търсене и предложение.

Явно в процеса на либерализация на пазара на електрическа енергия никой не обръщаше внимание, че главен участник е производителя на електрическа енергия. Без българските производители на електрическа енергия търговията щеше да се случва на тържища отвън страната и ние щяхме да сме единствено потребители и чисти вносители на електрическа енергия. Производството на електрическа енергия от централи в страната обезпечават няколко основи преимущества на България – енергийна самостоятелност, работни места, нарастване на Брутният вътрешен продукт, конкурентоспособност и други За страдание производителите на електрическа енергия бяха сложени в положение на оцеляване, защото с разнообразни похвати от една страна се потискаше продажната цена, а въпреки това се въвеждаха спомагателни отговорности към тях. Въведе се 5% вноска върху приходите от продажба на електрическа енергия, само че не и на леден запас, а от 01.07.2019 година се планува и заплащането на цена достъп върху създадената електрическа енергия.

Бихме желали да напомним основата и историята на развиване на пазара на електрическа енергия в страната.

Елементите на електроенергийният пазар са: контролиран пазар; пазар на електрическа сила посредством двустранни контракти, борсов пазар на електрическа енергия; пазар на балансираща енергия; пазар на запас и спомагателни услуги; пазар за даване на междусистемна преносна дарба (капацитет).

Тенденцията на развиване на пазара на електрическа енергия е за последователно нарастване на каузи на свободния пазар. До 2004 година пазарът на електрическа енергия в страната беше напълно контролиран, като НЕК ЕАД осигуряваше сила за всички консуматори в страната и имаше изключителното право за импорт и експорт. След тази дата поетапно се мина през стадиите на отваряне на пазара с установяване на квоти за свободен пазар, след това на квоти за контролиран пазар и свободно контрактувана цена за консуматори на свободния пазар.

През първите години на либерализация на пазара на електрическа енергия търговията се извършваше с директни контракти сред производители на електрическа енергия от една страна и търговци или крайни клиенти въпреки това. За по-голяма бистрота на покупко-продажбите сдруженията от структурата на БЕХ ЕАД в този интервал сътвориха независими платформи за търговия, на които се обявяваха търговете.

Развитието на енергийния пазар докара до основаване на борса за търговия с регистрирани първи графици за търговия на 19.01.2016 година В първият стадий беше задействана единствено платформата за търговия „ ден напред “. Стартирането на БНЕБ беше подкрепено ликвидно с уговорката на БЕХ ЕАД за обезпечаване на сила от сдруженията производители с избрани количества и при закрепена цена. Този ангажимент продължава да се извършва и все още и да се оферират обилни количества електрическа енергия евтино.

С следващи промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) от 01.01.2018 година всички покупко-продажби на свободния пазар от производители с конфигурирана мощ над 5 МВт трябваше да се правят на БНЕБ. Това на практика направи борсата само място за търговия с електрическа енергия в страната.

От 01.07.2018 година лимита за търговия на БНЕБ беше понижен на 4 МВт, като паралелно с това производители от ВЕИ и ВЕКП (с конфигурирана мощ 4МВт и над 4 МВт) бяха задължени да осъществят силата на БНЕБ.

С нова смяна в ЗЕ от 01.07.2019 година производители от ВЕИ и ВЕКП с конфигурирана мощ 1 МВт и над 1 МВт ще осъществят силата на проведен борсов пазар.

При последните две промени се сътвори временен интервал надлежно от шест и три месеца, в който медиатор за осъществяване на тази силата от ВЕИ е НЕК ЕАД. Тази сила е с много непостоянни параметри, защото е създадена от ВЕИ и също по този начин всяко ВЕИ може когато и да е да се възползва от правото да подписа пряк контракт с Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС).

Междувременно заработиха и другите две платформи на БНЕБ – пазар на двустранни контракти и пазар в границите на деня.

Краткият разбор на свободния пазар в страната демонстрира, че НЕК ЕАД извършва съществени функционалности освен като Обществен снабдител на контролирания пазар, само че и като производител на електрическа енергия, снабдител на услуги на ЕСО ЕАД и участник на свободния пазар:

- НЕК ЕАД е длъжен да обезпечи уговорката (Делото „ БЕХ ЕАД – Електричество “) към БНЕБ, с цел да се подсигурява ликвидността й ;

- НЕК ЕАД беше длъжен да продължи да изкупува силата от ВЕИ над 4 МВт и да я осъществя на БНЕБ в преходния 6 месечен интервал, с цел да се обезпечи комфорта за подписване на контракти с ФСЕС;

- НЕК ЕАД е длъжен да продължи да изкупува силата от ВЕИ над 1 МВт и да я осъществя на БНЕБ в идващия 3 месечен интервал, с цел да се обезпечи комфорта за подписване на контракти с ФСЕС и на тези производители ;

- С индустриалните мощности от Водноелектрическа централа на НЕК сдружението обезпечава сила за покриване на пиковото ползване на контролирания пазар (въпреки че тези Водноелектрическа централа са с конфигурирана мощ над 10 МВт и не би трябвало да са част от силата за контролиран пазар) и се чака да предлага и пикова сила на свободния пазар ;

- С индустриалните мощности от Водноелектрическа централа на НЕК и като страна по дълготрайните контракти с Топлоелектрическа централа Ей И Ес Марица изток 1 и Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица изток 3 дава систематични услуги на ЕСО ЕАД;

- С енергийния микс Общественият снабдител покрива отклонения на контролирания пазар от над 1000 МВт в другите часове на денонощието и с оставаща сила взе участие на свободния пазар, според количества избрани в ценовото решение на КЕВР

Тези функционалности НЕК ЕАД извършва в цялостно сходство и съгласно условията на Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа сила и Правилата за ръководство на електроенергийната система

Въпреки многото наложени задължения на НЕК ЕАД (в някои случаи и нетипични) на контролиран и свободен пазар, които компанията до момента сполучливо извършва се усилва натиска за държание на НЕК ЕАД на пазара на електрическа енергия съгласно упования на разнообразни организации - БТПП, АОБР, АИКБ, БФИЕК, АСЕП и други. Същите при минимум завишение на цените на БНЕБ по отношение на техните упования стартират медийни офанзиви към НЕК ЕАД, макар че НЕК не е единствения търговски участник на пазара.

Основно се разяснява цената за пазар ден напред, макар че на практика сега цялото първично предложение на сила става на борсата и би трябвало и трите платформи да дават ориентир за пазарна цена. Избирателно се взимат дни или даже часове с реализирана висока цена на борсата, с цел да се упрекват производителите в операции на пазара. Не се разясняват болшинството от случаи, в които цената е под комерсиалната себестойност на производителите и същите са на загуба, само че са задължени да оферират на борсата. В такива случай някои производители стопират централите си и не оферират електрическа енергия, а някои дават единствено и само леден запас, което НЕК не може да си разреши.

Свободният пазар на електрическа енергия допуска волатилност на цените, както всяка друга борсова стока. Постоянната цена е присъща единствено за контролирания пазар, който всички остро подлагат на критика и посредством законодателни промени от ден на ден се свива неговия дял. Нормалното държание на търговците на електрическа енергия и на бизнеса е да хеджират риска чрез по-разнообразно портфолио на електрическата енергия, с цел да не се въздействат от дневните съмнения на цените и да подсигуряват непоклатимост и предвидимост за своите клиенти.

Предлагането на артикули на свободния пазар от НЕК ЕАД е съобразено с наличната свободна сила, рестриктивните мерки от лимитите заложени от Министерство на околната среда и водите и устрема за усъвършенстване на финансовия резултат. Търговци или клиенти, които търсят сила могат да вземат участие или не в провежданите търгове. НЕК ЕАД не е единствения снабдител на сила и изказваните подозрения и рекомендации от страна на разнообразни организации за търга на 19.06.2019 година са неточни. Справка в страницата на БНЕБ демонстрира доста други търгове с сходни параметри, за които няма никаква реакция на отвращение. Това остава в нас усещането за умишлена и целенасочена реакция точно към НЕК ЕАД. Въпреки това НЕК ЕАД ще продължи да бъде предан участник на свободния пазар както към БНЕБ, по този начин и към сътрудниците с които подписва контракти за търговия с електрическа енергия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР