Днес, 13.07.2022 г., Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на

...
Днес, 13.07.2022 г., Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на
Коментари Харесай

Четирима от обвинените за търговия с кръв остават в ареста, двама са с домашен арест

Днес, 13.07.2022 година, Специализираният углавен съд дефинира най-тежката мярка на неотклонение за четирима от упрекнатите от Специализираната прокуратура за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с кръв.

На двама от привлечените за присъединяване в незаконното съдружие съдът дефинира „ домакински арест “. С разпореждане на наблюдаващия прокурор на един от обвинените е избрана мярка „ гаранция в пари “ в размер на 5000 лева заради влошено здравословно положение, оповестиха от държавното обвиняване.

Седмината бяха арестувани на 11.07.2022 година в София при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура. На 12.07.2022 година им бяха повдигнати обвинявания за това, че от януари 2019 година са набирали лица за да бъдат употребявани за лишаване на кръв (престъпления по член 321, ал.3 и член 359г, вр. с член 359а от НК). Участници в групата набирали купувачи пред центровете за трансфузионна хематология в столицата. След като имали „ клиенти “, те довеждали авансово уговорени донори против сумата от 50 до 100 лева за една кръвна банка. Давали им записка с името на индивида, в интерес на който да се извърши кръводаряването, както и болничното заведение, в което се намира. На донорите плащали откакто получавали документите за подаяние. Впоследствие ги продавали на „ клиенти “ на цена от 350 до 600 лв. за банка.

Специализираната прокуратура изиска от съда да дефинира най-тежката мярка за неотклонение за шестима от обвинените заради тежестта на осъществените от тях закононарушения, съществуването на заплаха да се укрият и да извършат закононарушение, както и продължителния интервал на незаконната им активност.

За този тип незаконна активност законът планува санкции от 5 до 15 години отнемане от независимост и санкция от 20 000 до 100 000 лв.. Съдът може да наложи и лишаване на част или на цялото им имущество.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР