Днес, 12 февруари, се отбелязва Китайската Нова година, известна и

...
Днес, 12 февруари, се отбелязва Китайската Нова година, известна и
Коментари Харесай

Годината на Металния вол - какво трябва да знаем за нея

Днес, 12 февруари, се отбелязва Китайската Нова година , известна и като Лунна Нова година. Празникът няма закрепена дата, а всяка година е на друг ден - първият от второто новолуние след зимното слънцестоене на 21 декември.

Празненствата по случая обичайно не престават 15 дни - досега, в който Луната е най-ярка. Тази година те няма да са като предходни поради пандемията от COVID-19, само че китайците още веднъж ще спазят обичаите, с които се свърза този специфичен за тях интервал от годината.

Цветът на празника е алено - той символизира огъня, който, съгласно техните вярвания, гони неприятния шанс. Гони и митичното страшилище Ниан, за което се счита, че идва в градовете и селата в първия ден на Луната Нова година, с цел да унищожи добитъка и реколтата.
 Снимка 518096

Китайците се обличат в червени облекла, закачат в домовете си стихове върху алена хартия, а на децата раздава пари в червени пликове. Фойерверките също са наложителни като нова версия на обичайното палене на бамбукови пръчки, с което се гонят злите духове, с цел да се сложи ново, чисто начало.

Разбира се, какво е един празник (и то толкоз дълъг) без обичайната софра. Китайците наложително поставят на масата, към която се събират всички членове на фамилията, месо, риба и кнедли. Приготвят се и обичайни оризови кейкове и други десерти.

Сред забавните обичаи за днешния ден е, че е неразрешено къпането , а метенето и изхвърлянето на отпадък се вършат чак на петия ден, с цел да не се изхвърли шансът. Не са целесъобразни и подстрижките, потреблението на ножици, разногласията и чупенето на предмети (дори и неволно).
 Снимка 518097

Годината на Металния вол

Според лунния календар, през днешния ден стартира 4719 година. Всяка година е неповторима композиция сред един цвят, един знак от китайския зодиак и един земен детайл. Тя се повтаря един път на 60 години. Тази година е на Металния вол, а цветът е бял.

Волът е второто от зодиакалните животни. Свързва се с усилената работа, честността и отдадеността. През неговата година работата ще се прави оценка и заплаща уместно , само че и ще усетим цялата тежест на своите отговорности. Затова и ще би трябвало да поставяме двойни старания, с цел да реализираме положителни резултати.
 Снимка 518079

През тази година не се предвижат катаклизми и огромни бедствия и е време за икономическо възобновяване, както и дълготрайни вложения. Ще можем да се оправим с всички компликации с дисциплинираност и организираност. Предвиждат се нови кариерни благоприятни условия за всички зодиакални знаци.

Според китайския зодиак, тази година до 31 януари 2022 ще бъде сполучлива и подобаваща за фокусиране върху персоналните връзки, без значение дали приказваме за обич или другарство.
 Снимка 409532

Задължително е и да внесем ред в фамилните си взаимоотношения, а в случай че нямаме такива, в този момент е съвършеното време да сложим начало . Всички бракове, които стартират през тази година, ще са щастливи и устойчиви. Важно е да се научим да бъдем по-романтични.

Освен бялото, което е цветът на тази година, други щастливи цветове на вола са жълто и зелено - те притеглят благосъстояние и триумф. А с цел да увеличим шанса си, би трябвало да носим железни детайли и аксесоари.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР