Днес, 10 февруари, настъпва лунната Нова година. Това ще бъде

...
Днес, 10 февруари, настъпва лунната Нова година. Това ще бъде
Коментари Харесай

Какво предвещава Годината на дървения дракон

Днес, 10 февруари, настава лунната Нова година. Това ще бъде годината на дракона, а главният ѝ детайл е дървото. Празникът, известен и като китайската Нова година, се отбелязва по отношение на лунно-слънчевия календар и нормално си пада сред 21 януари и 20 февруари. Той се отбелязва в китайскоговорящите страни и райони, както и в страни и райони, били под китайско въздействие,  в това число континентален Китай, Тайван, Хонконг, Макао, Сингапур, Виетнам и Корея.
 Годината на Заека, китайската нова година и какво носи за всеки от знаците на китайския зодиак
Какво носи Годината на Заека на всеки от знаците в зодиака

2023-а би трябвало да е година на вярата

Традиционно тържествата не престават цели 15 дни до датата на пълнолунието. Всеки от 15-те дни има избрана роля и постоянно участващите в празненствата съблюдават обичайните вярвания за всеки ден. Първият ден да вземем за пример е обособен за фамилията, а последният - за обичайния фестивал на фенерите.

Ако при нас настъпването на новата година е на първо място слагане на ново начало с нови очаквания, то в азиатските страни този ден е обвързван с редица вековни ритуали и обичаи. Това е време фамилиите да се съберат, да отдадат респект на своите предшественици и да приветстват настъпването на пролетта. Провеждат се и разнообразни ритуали за преследване на злите сили като палене на огньове.
 Снимка 652408

Има и някои дребни обичаи като това фамилните членове на фамилиите да дават червени пликове с пари на децата и тинейджърите. Подготовката стартира седмица по-рано и включва разчистване и декориране на дома, както и пазаруване на подаръци и храна. Украсите са най-вече в червен цвят.

Навечерието на новата година е най-големият празник. Трапезата обичайно включва пролетни рулца, кнедли, ястия със свинско и риба, торти. Консумира се и много алкохол, най-вече вино. 
 Снимка 652407

Китайският зодиак се състои от 12 скотски знака. Традиционно драконът, който е единственото митично създание в зодиака, е знак на мощ и мощност. Именно той ще управлява 2024 година Също по този начин се свързва с шанс, мъдрост, триумф, отбрана и неустрашимост.

Затова се счита, че годините под знака на дракона са изпълнени с доста провокации, само че и доста благоприятни условия. Подходящи са и за започване на нови инициативи, които са с обезпечен дълготраен триумф. Това е и повода в множеството случаи през тях да се следи пик на раждаемостта в страни като Китай.
 Снимка 652414

Освен с животно, всяка година кореспондира и с един от петте съществени детайла - метал, дърво, вода, огън или земя. Тази година на ред е дървото, което е знак на напредък и резистентност. А комбинацията между змей и дърво, като се изключи че е доста късметлийска, води до някои характерни забрани и правила, които важат за идващите месеци.

Сред тях са да не си взимаме ново куче, да не сключваме брак с хора, родени в годината на кучето или на дракона, както и да не слагаме леглото си в северозападния ъгъл на стаята.
 Най-опасните за посещаване страни през 2024 година
Защо Турция е измежду най-опасните за посещаване страни през 2024 година

За какво да внимаваме

Има и рекомендации какво да вършим през годината на дракона. Например късметлийският цвят на родените в тази година е златният, който е знак на триумф, благосъстояние и чест. Жълтото също е подобаващ цвят за носене през идващите месеци и се счита, че ще ни донесе късмет и благополучие. Може да се използва и при декориране на дома. Друг цвят, който е подобаващ за тази година, е синият, написа CBS News.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР