Дмитрий Галихин живее от 10 години в България, но е

...
Дмитрий Галихин живее от 10 години в България, но е
Коментари Харесай

С любов към града: Руснак поправя и чисти сгради в центъра на Варна

Дмитрий Галихин живее от 10 години в България, само че е родом от Русия. Повече от 6 години се занимава с градските проблеми във Варна . Редовно чисти автобусните спирки, пребоядисва фасади и здания, отстранява залепени разгласи за заеми и поправки на покриви от всевъзможни места.
 
„ След известно време живеене тук започнаха да ме нервират тези неща – почистих доста спирки към центъра на града, с цел да се виждат добре разписанията на рейсовете, пребоядисах няколко фасади и здания, а към този момент се занимавам и с дребни поправки, които не изискват нито огромни старания, нито огромна сума пари “, описа особено за DarikNews.bg Дмитрий Галихин.
 
От две години мъжът се пробва да предложи на Община Варна да се наемат двама индивида или да се сътвори сходно звено за решение на дребните градски проблеми.
 
„ Последният мой ремонт беше на стъпала в центъра на града, които близо три години стояха разрушени. Всички се борим за някакъв туризъм, а тук-там градът е станал като Римски терми. Такова звено за дребни проблеми към този момент има основано в Бургас, като аз се пробвах да прокарам тази концепция през Общински съвет, през медии, обществени мрежи. Искам още един път, този път посредством DarikNews.bg, да натисна за тази концепция, като мога да оказа помощ за планирането на активността и реализирането на надзор, да дам достъп до Фейсбук група, в която да се демонстрират фотоси „ преди “ и „ след “, сподели още Митко, както избира да бъде именуван.
 

Преди 7 месеца мъжът подава сигнал за стъпалата до площад „ Атлантическа взаимност “ във Варна, който се намира на 150 метра от общината. Не последвал нито отговор, нито ремонт. Дмитрий ги оправил самичък – намерил всички плочки наоколо в градинката с изключение на една. Временно залепил изчезналата с несъответствуващи размери. От другата страна на площада също има изчезнали огромни плочки и до през днешния ден. За да оправи тези неуредици, руснакът похарчил огромно количество полиуретаново лепило, което не е на ниска цена.
 Християн Тилкиян
„ По принцип съм програмист и сега съм в развой на проучване на нови технологии. Създадох карта на градската дървена растителност за Варна или така наречен Зелен указател. В него към този момент има 2000 дървена, по-голямата част съм добавил самичък по време на разходка със фамилията ми. С този инструмент мога да оказа помощ за планирането на действия на Община Варна – къде има изчезнали дървета, какъв брой би трябвало да бъдат закупени, какъв брой постоянно би трябвало да бъдат поливани. Самите жители също могат да подават сигнали. Имах среща в Община Варна за този Зелен указател за картиране на дървена в Морската градина – предложих го изцяло гратис, те се съгласиха, а след тази среща – нищо, като че ли бяха не запомнили “, добави Дмитрий Галихин.
 
Зеленият указател е потребен, тъй като разрешава на града да възнамерява по-ефективно дейностите , свързани със засаждания, санитарни резитби и лекуване на дървесната растителност. Насърчава градската администрация да обърне повече внимание на градската растителност и разрешава разбор на данните за взимане на решения по отношение на развиването ѝ.
 Дмитрий Галихин (личен архив)
„ Към Зеленият указател можете да намерите и Карта за пътнотранспортни катастрофи – там още веднъж събрах данни от осведомителния бюлетин на Министерство на вътрешните работи, с цел да покажа къде тъкмо са се случили злополуките, както и аргументите за тях. Този инструмент разрешава да се проучват най-опасните места в града, с цел да се приложат съответните ограничения за понижаване на случаите. Участвах преди време в комисия по пътна сигурност към Община Варна, само че нормално в нея вземат участие хора, които не са свързани по никакъв метод с пътната сигурност, а са от други звена, пристигнали да вземат решение къде би трябвало да сложат ограда, къде би трябвало да отстранен пешеходна пътека. С подобен метод няма по какъв начин да се решат тези проблеми – особено изучих профилирана литература, в която може да се открие коя мярка по какъв начин работи и до какво води. За страдание, наподобява, че за тях това е прекомерно комплицирано “, описа още мъжът.
 Християн Тилкиян  
Дмитрий Галихин е изпращал запитвания до Община Варна за надрасканите, облепени с разнообразни разгласи и изпочупени спирки, които никой не почиства. Оттам отговорът бил, че към момента няма концесионери за тях, които да се грижат.
 
„ Този проблем не изисква доста пари. От една страна купуваме скъпи рейсове за милиони, а не може да се даде заплата на един или няколко души, които да почистят тези спирки. Не мога да схвана този метод. Ако всички спирки са чисти, ще намалее вероятността да бъдат чупени и разбивани електронните табла. Така ще се спестят средства от понижени вандалски прояви “, приключи господин Галихин.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР