Останете вътре, тъй като опасното бурно време връхлита Северна Европа, казват служители. 2 души са загинали

...
Длъжностни лица в Северна Европа предупреждават хората да останат вътре,
Коментари Харесай

Длъжностни лица в Северна Европа предупреждават хората да останат вътре, тъй като бурното време връхлита региона

От Associated Press, 8 август 2023 г., 5:25 AM

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Норвежките власти предупредиха във вторник да се подготвят за „изключително силни валежи“ в района, след като бурята Ханс причини двама смъртни случая, събори покриви и преобърна живота през лятото в северните части Европа.

Силните ветрове продължиха да тормозят региона заедно с дъждовете, причинявайки дълъг списък от смущения в Норвегия, Дания, Швеция, Литва, Финландия, Естония и Латвия. Фериботите бяха отменени, полетите имаха закъснения, пътища и улици бяха наводнени, дървета бяха изкоренени, хора бяха ранени от падащи клони и хиляди останаха без електричество във вторник.

В Осло властите призоваха хората да работят от вкъщи във вторник. На своя уебсайт Норвежката дирекция за водни ресурси и енергетика предупреди за „изключително обилни валежи“ в южна Норвегия, като добави, че „ненужният трафик трябва да се избягва.“

„Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до големи последствия и щети. Ще има обширни наводнения, щети от ерозия и щети от наводнения върху сгради и инфраструктура“, се казва на английски на уебсайта му.

Във Финландия властите призоваха хората да преосмислят дали „необходимо е да излезем“ в морето, каза Виле Хука, говорител на района на бреговата охрана на Финландския залив, цитиран от финландския вестник Hufvudstadsbladet.

Наводнения и свлачища затвориха десетки пътища в Южна Норвегия и съседна Швеция, а десетки хора бяха евакуирани след бурята. Имаше разпръснати съобщения за използване на хеликоптери за извозване на хора от засегнатите райони. Датският метеорологичен институт, междувременно, съобщи за вълни до осем метра (26 фута) и плажни къщи са били забелязани изхвърлени в Северно море.

В понеделник 50 -годишна жена беше убита в Литва от падащи дървета близо до латвийската граница. В централна Швеция влак беше частично дерайлиран, тъй като насипът под релсите беше отнесен. Леко пострадали са трима души.

Също в понеделник в Латвия, близо до границата с Беларус, втори човек загина в понеделник, когато дърво падна върху него, каза латвийската телевизия, добавяйки, че той е починал от нараняванията си. Мъжът не е идентифициран по-нататък.

Норвежките власти поддържат предупреждението за екстремно време на най-високото ниво в южна Норвегия поради проливен дъжд, кални свлачища и внезапни наводнения. Те също така изпратиха текстови съобщения на няколко чужди езика, включително английски, на летовници, предупреждаващи за лошото време.

В шведския град Аре има ски курорт, пътища и улиците бяха наводнени. Река Сусабак, която минава през Аре, на около 533 километра (331 мили) от Стокхолм, излезе извън бреговете си и наводни голяма част от центъра на града. Властите призоваха хората да останат на закрито.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР