Длъжностни лица от израелските отбранителни сили и правителството на Съединените

...
Длъжностни лица от израелските отбранителни сили и правителството на Съединените
Коментари Харесай

Лекарство, наречено каптагон, може да е подпомогнало атаката на Хамас срещу Израел

Длъжностни лица от израелските отбранителни сили и държавното управление на Съединените щати неотдавна потвърдиха по-ранен отчет, че бойци на Хамас са били надрусани от подправен стимулант, прочут като каптагон, когато са извърши офанзивата против Израел на 7 октомври. Известен още като „ дрогата на джихада “, „ Капитан Кураж “ и „ кокаина на бедния човек “, съгласно известията Каптагон е оказал помощ за разпалването на фикс идея за принуждение в този ден. Дали тези обвинявания са сериозен инструмент за проектите на Хамас или опит да се нарисува групата като луди по опиатите жестоки зомбита?

Какво е Captagon?

Captagon е комерсиалната марка на лекарството фенетиллин хидрохлорид, в началото основан през 60-те години на предишния век в Западна Германия за лекуване на положения като разстройство с недостиг на вниманието, меланхолия и нарколепсия. Наркотикът в последна сметка е неразрешен през 80-те години на предишния век заради неговата „ мощно пристрастяваща природа “, прибавя изданието, само че от този момент „ незаконната търговия “ с подправен каптагон процъфтява в Близкия изток. Наркотикът остава извънредно публикуван в района и " изключително разцъфтява " в страни от Персийския залив като Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

Незаконната версия на опиата е примес от " амфетамин и теофилин ", а от време на време се комбинира с други субстанции като кофеин и болкоуспокояващото парацетамол. Подобно на други стимуланти, Captagon оказва помощ да се предотврати съня и глада, като в същото време прави потребителя по-концентриран. Наркотикът остава известен измежду бойците в Гражданската война в Сирия и бойците от Ислямска страна.

Поне от 2014 година Сирия се смята за забележителен производител и консуматор на опиата. И до момента в който Дамаск твърди, че страната не е забъркана в търговията с каптагон, източници споделят, че производството и разпространяването на лекарството „ са донесли милиарди долари “ на президента Башар ал-Асад и неговите съдружници, „ защото са търсили стопански избавителен пояс “, на. Въпреки че наименованието на опиата е едва или никакво разпознаваемо отвън Близкия изток, както Обединеното кралство, по този начин и Съединените щати показаха паника по отношение на продължаващото му произвеждане в Сирия.

Дали Хамас употребява опиата, с цел да подхранва Атака от 7 октомври в Израел?

Твърденията, че бойците на Хамас са били на каптагон по време на офанзивата от 7 октомври, се появиха за първи път в отчет седмици по-късно от израелската осведомителна организация. Агенцията заяви, че бойците на ИД са разкрили хапчета каптагон върху лицата на пленени бойци, както и върху телата на бойци на Хамас, убити в спора. Два следващи акаунта от   и наподобява удостоверяват тази първична история, цитирайки неназовани чиновници от IDF и държавното управление на Съединени американски щати.

Двама израелски чиновници по сигурността потвърдиха пред USA Today, че веществото е открито у „ най-малко някои членове на Хамас убити по време или след зашеметяващите набези над Израел. " Служителите споделиха, че са намерили опиата под формата на хапчета, прахуляк и течна форма в джобовете на бойци на Хамас. Израелската войска отхвърли формален коментар по обвиняванията.

Анонимни чиновници споделиха, че опиатът е бил употребен за „ угнетяване на страха и безпокойството по време на протест и стимулиране на желанието им да нападат, убиват и, в някои случаи, изтезават, цивилни “,  Джей Соломон заяви за Semafor. Видеоклиповете на офанзивата, формирани от израелското държавно управление, оставиха Соломон с усещането, че „ най-малко някои от бойците са били напивани с опиати “. Той вярваше, че „ продължителността и жестокостта на нападението “ също допускат, че „ някои от бойците са били химически подсилени “.

Други обаче не бяха толкоз бързи да одобряват доказателствата. Каролайн Роуз, шеф на Портфолиото за стратегически слепи зони на Института New Lines, сподели, че е скептично настроена към изказванията за Captagon, направени в отчетите. Въпреки че някои от нападателите може да са взели опиати, известията за каптагон, пораждащ " фикс идея на принуждение ", са неоснователни и строго анекдотични. - сподели Роуз. Въпреки че са извършени малко изследвания по тематиката, Captagon " не наподобява да подбужда този тип бясно държание ", добави тя. Подобното на амфетамин хапче е сходно на други стимуланти, употребявани в предишното, с цел да поддържат бойците нащрек и съсредоточени и да лимитират глада. И до момента в който Роуз е проследила конфискациите на опиата в Газа, тя настоя, че няма хапче, способно да „ отключи “ способността на човек за брутални офанзиви. Тя стигна до заключението, че няма доказателства, че Captagon е бил употребен необятно от Хамас или че е играл роля в проекта им за офанзива.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР