Джони Деп беше топло посрещнат на откриването на фестивала в

...
Джони Деп беше топло посрещнат на откриването на фестивала в
Коментари Харесай

Въпреки призивите за бойкот от феминистки организации: Топло посрещане за Джони Деп в Кан

Джони Деп беше топло посрещнат на откриването на фестивала в Кан във вторник вечерта, паралелно със звезди като Ума Търман, Майкъл Дъглас и Катрин Деньов, макар рецензиите на феминистки организации за реабилитацията на една противоречива персона, съобщи Агенция Франс Прес.

Бившият " карибски корсар ", за който американските снимачни площадки са недостъпни след правосъдните каузи с някогашната му брачна половинка Амбър Хърд по обвинявания в домашно принуждение, се върна в светлината на прожекторите с мрачен костюм, риза с висока яка и слънчеви очила.

Актьорът си направи селфита и раздаде подписи на аления килим в Кан, преди да участва на церемонията за откриването на форума, чиято водеща бе актрисата Киара Мастрояни. Той се появи дружно с режисьорката Майвен.  

Тя му разпореди ролята на крал Луи Петнадесети във кино лентата " Жана дьо Бари ", определен от уредниците на фестивала да го открие. Привилегия, която провокира митинг от страна на феминистки организации, артисти и актриси.

Запитан за избора на откриващия филм на фестивала в Кан, шефът Тиери Фремо акцентира, че се е интересувал от Деп " като артист ". Той сподели, че не е следил нашумялата правосъдна сага сред Деп и някогашната му брачна половинка - актрисата Амбър Хърд, отправяли си взаимни обвинявания в домашно принуждение и клюки. Джони Деп в последна сметка завоюва делото за клюка в Съединени американски щати, а актрисата стана обект на нападки в обществените мрежи.

Няколко женски организации показаха паниката си във вторник от присъединяване на холивудската звезда, а групата " Osez le Feminisme! " даже прикани за протест на фестивала. Според нейни представители киното " възхвалява агресорите ".

" Усещането за безотговорност, което се поражда (от избора на кино лентата на Майвен с Деп за откриването), е смразяващо ", обявиха още няколко организации, измежду които " 50/50 ", " Женската кино лаборатория " и " 1000 лица ".

Общо 123 френски артисти и актриси, измежду които Жюли Гайе и Лор Калами, в публикация във вестник " Либерасион " разкритикуваха кинофестивала в Кан, който разстила " аления килим за мъже и дами, които насилват ", във връзка с Джони Деп и Майвен. 

Режисьорката неотдавна атакува създателя на новинарския уеб страница " Медиапар " Ерве Пленел в ресторант.

" Фестивалът изпраща обръщение, че (...) насилието е задоволително в креативните среди ", прибавят те в текста, под който се е подписала Суан Арло ( от кино лентата " Анатомия на рухването " на Жустин Трие, част от конкурсната стратегия на форума).

Изразена е поддръжка и за актрисата Адел Анел, която преди седмица разгласи решението си да спре да снима продукции, с цел да осъди " самодоволството " на седмото изкуство към половите насилници. 

Всичко това се случва шест години след началото на придвижването #АзСъщо, а бавното възобновяване на равновесието сред половете наподобява работи в промишленост, обичайно доминирана от мъже. 

Самият фестивал в Кан има полово уравновесено жури (с изключение на председателя), а тази година за премията " Златната палма " се борят рекордните седем режисьорки от общо 21 кино лентата в състезанието, отбелязва Агенция Франс Прес.

По време на конференцията актрисата Бри Ларсън, член на журито, избегна въпрос, обвързван с наличието на Джони Деп на събитието.

Силно ангажирана с акцията #АзСъщо, през 2017 година на сцената на премиите " Оскар " тя отхвърли да приветства артиста Кейси Афлек, упрекнат в полов тормоз.

Международният кинофестивал в Кан, който беше открит във вторник, ще продължи до 27 май.

Източник: Теодора Славянова/БТА, Photo credit: earMUSIC/Ross Halfin
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР