Джок Полфрийман напусна центъра за настаняване на чужденци в Бусманци

...
Джок Полфрийман напусна центъра за настаняване на чужденци в Бусманци
Коментари Харесай

Полфрийман си тръгна от Бусманци, остава в София

Джок Полфрийман напусна центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и ще чака на независимост решението на Върховния касационен съд (ВКС) за предварителното му освобождение от пандиза. От дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи обаче конфискуваха паспорта му и той не може да напусне страната, до момента в който е на външен адрес.

Това значи, че австралиецът няма да се прибере в родината си, до момента в който Върховен касационен съд не реши дали да възобнови делото за освобождението му. След като беше освободен Полфрийман сподели, че ще остане при другари, а желанието му е и да живее непрекъснато в България и да продължи да се занимава с Българското затворническо сдружение, което пази правата на пандизчиите. Желанието му било да отвори офис в София, който да се занимава с проблемите на лишените от независимост. Той изясни още, че не се опасява да излезе по улиците и уточни за образец 3 пъти, в които е бил пускан в отпуск от пандиза и 5 дни се е движил свободно без контрол и без електронна гривна.

„ Не се опасявам за живота си, тъй като вярвам в българския народ, който ме е пазил 12 години. Ако имах избор бих останал в България. За тези 12 години единствено българи ми помагаха, австралийците ме търсят от напълно скоро “, сподели австралиецът и съобщи, че ще продължи да изплаща компенсацията от 400 000 лв. на фамилията на убития от него Андрей Монов.

До излизането на Полфрийман се стигна, откакто юристът му Калин Ангелов подаде молба за настаняването му на външен адрес, за което заяви по-рано през днешния ден вътрешният министър Младен Маринов.

„ Вчера юристът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, би трябвало да се извършват избрани условия, с цел да се случи това. Днес чакам отчет от шефа на дирекция „ Миграция “ дали са изпълнени всички условия и да се извърши процедурата “, изясни Маринов, представен от уеб страницата news.lex.bg.

Пред „ Лекс “ юрист Ангелов удостовери настояването, само че отхвърли повече информация, до момента в който няма публично решение на дирекция „ Миграция “. По-късно Калин Ангелов заяви през профила си във Facebook, че Министерство на вътрешните работи обискира Полфрийман, с цел да му конфискува паспорта. Шефът на „ Миграция “ Николай Николов разяснява по-късно, че паспортът на Полфрийман е лишен, тъй като не го е предал непринудено, каквито са условията. При обиска му, у него са били открити и четири мобилни телефона, един от които и с камера, което по думите му е изцяло неразрешено. Николов изясни, че краткотрайно е спряна и процедурата по експулсиране на австралиеца.

Полфрийман беше отведен в Бусманци, откакто през септември Софийският апелативен съд (САС) го освободи предварително от пандиза, където изтърпяваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Австралиецът обаче нямаше постоянни документи и по тази причина беше настанен в Бусманци, а когато му беше организиран паспорт, се оказа, че има две забрани за овакантяване на страната. По една от тях Софийският градски съд се произнесе, че е отпаднала още с присъдата, с която беше дефинитивно пратен в пандиза през 2011 година Втората пък е издадена от прокуратурата след влизане в действие на присъдата и задачата ѝ е била обезпечаване на осъществяването на наказването.

След като беше освободен, Полфрийман акцентира, че за 26 дни в Бусманци, никой не го е питал дали има паспорт.

Междувременно юрист Ангелов беше подал молба до Административния съд София-град, в която искаше шефът на дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи да бъде длъжен да освободи Полфрийман от Бусманци, защото държането му там е незаконно, като бранителят неведнъж съобщи, че австралиецът е похитен от българските управляващи. Съдът отхвърли обаче настояването, като се стимулира, че настаняването се основава на закона за чужденците и дейностите на управляващите са в осъществяване на издадени заповеди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР