Джок Полфрийман е незаконосъобразно задържан в лагера за временно настаняване

Джок Полфрийман е незаконосъобразно задържан в лагера за временно настаняване ...

Задържането на Полфрийман в Бусманци е незаконно, твърди адвокатът му.Джок Полфрийман е незаконосъобразно задържан в лагера за временно настаняване на чужденци Бусманци. Спрямо него има заповед за експулсация, която трябва да бъде изпълнена. "Въпреки че чакаме решение, той трябва да бъде изведен извън страната". Това заяви адвокатът на австралиеца Калин Ангелов в ефира на БиТиВи.

Ангелов посочи, че Полфрийман е в лагера заради забрана от 2011 г., която е свързана с изпълнение на наказанието му. По думите му за чужденците се налага мярка за административна принуда, която забранява напускане на страната.

"Тази забрана действа до изпълнението на наказанието задържане под стража, т.е. тя е изтекла на 19 септември 2019 г., когато излезе определението на съда", подчерта защитникът.

Защитникът подчерта, че членовете на съдебния състав не са зависими, нито пък решението им е повлияно от становището на Българския хелзинкски комитет. "Ако я нямаше характеристиката, дадена от Красимир Кънев, нямаше да има фундаментална разлика в обстоятелствата", допълни защитникът.

Ангелов си обяснява действията прокуратурата с желание първо да се насади медийна истерия и после да се "качи на нея". Освен това адвокатът обясни, че позицията на ръководството на затвора е внимателно обсъдена в определението на съда.

Той посочи, че Джок Полфрийман има документи, които са в австралийските власти. Представени са и копия на Дирекция "Миграция". Полфрийман има намерение да изплаща обезщетение на семейството на Андрей Монов, когато започне да работи, добави още адвокатът.

"Преди 2 години, когато започнахме да си говорим с началника на затвора, Полфрийман имаше едно желание – да си изпълни плана, който затворът му беше записал. В плана за изпълнение на присъдата беше отбелязано, че ако той не е наказван, ще получи отпуск", обясни адвокатът. Ръководството на затвора обаче не е изпълнило своята част от ангажимента, добави Ангелов.

В момента Полфрийман очаква решението на Върховния касационен съд, който вчера заседаваше по искането на главния прокурор Сотир Цацаров производството по условно предсрочно освобождаване да бъде възобновена, а австралиецът да се върне отново в затвора.

Всичко, което трябва да знаете за:Казусът "Полфрийман" (50)

Източник: dnevnik.bg