Джипитата от София излязоха на протест пред сградата на Министерството

...
Джипитата от София излязоха на протест пред сградата на Министерството
Коментари Харесай

Софийските джипита протестират срещу бумащината

Джипитата от София излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. На недоволството са се събрали към 40 души, които са заобиколили постройката на отрасловото министерство. За в този момент митингът е кротичък, няма лозунги. Протестиращите носят единствено лентички с надпис " Подкрепете лекарите ".

За news.bg общопрактикуващият доктор от 18 години Първолета Маркина изясни настояванията на протестиращите. По думите ѝ персоналните лекари са миролюбива колегия и с цел да излязат на митинг, очевидно нещо не е наред.

Според Маркина главното искане на лекарите е намаляването на административната тежест в работния им развой. Трябва да има законодателни промени за отпадането на някои условия - за водене на доклади с описи на касовите бележки на прегледаните пациенти и за това да бъдат разполагаем по 24 часа. Лекарите упорстват и всички пациенти, които са освободени от потребителска такса, да заплащат такса при персоналния си доктор, след което сумата да им се възвръща от съответните институции.

" Ние не се борим НЗОК да ни усили заплатите, а някой да ни заплати труда, който правим изключително ", добави още Маркина. Според нея болшинството от младите и новозавършили лекари не желаят да работят тази работа. Личният доктор изясни и че джипитата в страната по принцип би трябвало да са 5 500, а все още те са 4 000 души.

По-рано през днешния ден пред БНР ръководителят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов изясни, че митингът ще е кротичък. По думите му недоволството е подбудено от непотребните административни услуги, с които са ангажирани персоналните лекари.

Столичните персонални лекари напомнят и че беше гласувано потребителската такса да бъде в размер на 1% от минималната работна заплата, само че към този момент 6 години таксата остава непроменена и е в размер на 2,90 лв., а минималната работна заплата към този момент е 510 лв..

Националното съдружие на общопрактукуващите лекари у нас (НСОПЛБ) излезе със мнение по въпроса. Сдружението поддържа митинга.

Според УС на НСОПЛБ събитията през последните няколко месеца са довели до цялостна загуба на лекарското доверие в институциите, които би трябвало да вземат решение проблемите и да развиват системата на опазването на здравето. В мнението се показва и че се задълбочава процесът на ограничение на клиничната независимост за практикуване на специалността. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР