Джихадистката пропаганда генерира милиони кликове в цял свят и се

...
Джихадистката пропаганда генерира милиони кликове в цял свят и се
Коментари Харесай

BBC: В тези страни джихадистката пропаганда е най-силна

Джихадистката агитация генерира милиони кликове в целия свят и се е трансформирала в нов инструмент в Netwar (войната в мрежата – бел. ред.). Тя се храни от интернет, с цел да популяризира екстремистките си послания, написа Военновъздушни сили.

И както войските напредват или отстъпват на терен, по този начин туитите, видеата, фотосите и изявленията в обществените мрежи минават през интернет пространството като рой пчели, търсещи мед.

Целта е да бъдат привлечени почитатели и в последна сметка да се реализира радикализацията им. Британският проучвателен център Policy Exchange разгласява наскоро резултатите от огромен разбор на това събитие, направен от трима специалисти в материята.

Докладът от 130 страници изяснява по какъв начин екстремистите употребяват интернет, в кои страни имат максимален триумф и какво може да се направи за преборването му.

Турция е страната, в която се употребява най-голямо джихадистко наличие (16 810 клика). Следват Съединени американски щати (10 388 клика), Саудитска Арабия (10 239 клика), Ирак (8138 клика), Англия (6107 клика) и Египет (5410 клика).

Специалистите преброили кликовете върху линкове с екстремистко наличие сред 19 февруари и 3 май 2017 година и разкриват кои са най-посещаваните уеб уеб сайтове.

Линк към страницата на Telegram и редица клонове на осведомителната организация Amaq, считана за публична медия на екстремистката формация Ислямска страна, оглавяват класацията по кликове.

„ Пипалата “ на джихадизма

В класацията попадат също линкова в Twitter (40% от трафика), известия на приложението Telegram, Фейсбук и Гугъл (включително You Tube). „ Екосистемата на джихадистката агитация, която се основава на Instagram, уголемява пипалата си към стотици разнообразни сфери. Тя е мощна и обгръща публика от най-малко десетки хиляди хора “, изясняват анализаторите. Те са съсредоточили проучването си върху така наречен Ислямска страна.

„ Тази година производството на наличие продължи, макар гибелта на основни фигури, загубата на територия и продължителните сражения. Засега е ясно, че британците не печелят войната в интернет “, означават създателите на отчета.

„ Вълната от терористични офанзиви през първата половина на 2017 година удостовери, че онлайн екстремизмът е действителна и настояща заплаха “, допълват те.

Между февруари и май 2017 година Турция е била страната с най-вече кликове върху екстремистко и джихадистко наличие. Регистрирани са над 16 000 клика за малко повече от три месеца. Колкото до Съединени американски щати, създателите на проучването изясняват, че защото множеството огромни интернет платформи са основани там, усложненията са големи.

Неотложни ограничения

Експертите желаят повече дейности от страна на Фейсбук и други огромни канали за връзка и споделят, че в последните години нараства разбирането на провокациите, произлизащи от „ радикализацията “ в интернет.

Интернет колосите споделят, че са положили старания да спрат разпространяването на сходно наличие. Гугъл даже призна, че това е „ сериозно предизвикателство за всички нас “. Фейсбук заяви, че „ работи пламенно “ за елиминиране на екстремистката пропаганта от платформата си. Twitter също съобщи неведнъж, че тематиката е приоритет.

Според специалистите обаче не се прави задоволително. „ Има огромен интернационален спор за нуждата огромните компании да поемат корпоративните си отговорности. Трябва да одобряват фундаменталната си роля като в действителност разпространители на онлайн наличие “, означават те.

„ Неотдавнашният манифест на Марк Закърбърг, създател на Фейсбук, за нуждата от „ виновен капитализъм “ може да послужи като насочна точка да запитаме софтуерните компании какво вършат, с цел да подсигуряват, че държанието им е „ отговорно “, пишат създателите на отчета. И допълват, че „ няма подозрение, че това е наложителен въпрос “.

Експертите оферират въвеждането на нови закони за криминализиране на „ притежаването и/или трайното потребление” на екстремистка идеология, които в това време не плануват наказване за хора, които инцидентно са се подлъгали по подобен тип наличие, както се споделя детска порнография.

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд сподели пред Военновъздушни сили, че осъзнава опасността от ИД в интернет и отчетът оказва помощ за разбирането на мащаба на казуса. „ Казах твърдо и ясно на ръководителите на интернет фирмите, че би трябвало да стигнат по-далеч и по-бързо, с цел да отстраняват терористичното наличие от уеб страниците си и да предотвратят публикуването му “, съобщи Ръд.

Какви ограничения предлагат специалистите?

Интернет фирмите да вкарат поведенчески кодекси за елиминиране на екстремизма.

Обединение на напъните с държавните органи за преборване на тероризма.

Установяване на самостоятелни регулатори за наличието в обществените мрежи.

Създаване на система от стопански наказания.

Данни за Ислямска страна в интернет

Движението поддържа трайно наличие в последните три години.

Ислямска страна създава по 100 нови публикации на седмица (а от време на време и доста повече).

Видеата са сериозна част от наличието на групировката за превъзмогване на езиковите бариери и разпрастранение на основните й послания.

ИД е произвела 2000 „ публични “ видеа, а броят им нараства до 6000, в случай че се прибавят и други джихадистки видеа.

Производството на наличие надживя гибелта на основни фигури, загубата на територии и борби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР