„Падащи“ записи и „безпрецедентни“ промени в Антарктида подтиква Министерството на външните работи да направи преглед на въздействието от изменението на климата

...
Джейн Ръмбъл, ръководител на полярните региони в Министерството на външните
Коментари Харесай

Джейн Ръмбъл, ръководител на полярните региони в Министерството на външните работи, Британската общност и развитието, каза: „Това, което се случва в Антарктика, не оставайте в Антарктида.

„Това има глобални последици и затова е важно да се повиши осведомеността за това, през което преминава Антарктида.“

Професор Мартин Сигърт, глациолог в Университета на Ексетър, казаха, че са изключително притеснени от „нарастващата интензивност и честота на екстремните събития и каскадните влияния, които имат в други области“.

Той каза, че трябва да бъдем „дълбоко загрижени за околната среда на Антарктида през годините които са подложени на продължаващо изгаряне на изкопаеми горива".

Те искаха да „провокират научната общност... да започне да приема екстремните събития в Антарктика много по-сериозно, отколкото са били", добави проф. Зигерт.< /p>

Антарктическият морски лед е рекордно нисък за края на юни, предупреждава Met Office

„Мисля, че има реална опасност в през следващите години Антарктида започва да се държи по начин, който прилича много повече на Арктика... че спира да действа като хладилен агент за планетата и започва да действа като радиатор."

Учените се притесняват по-специално от три крайности.

Изображение: Ледник през 2019 г. на остров Кувървил, Антарктика. (Ric Tapia чрез AP)

„Абсолютно огромна гореща вълна“

Най-екстремната гореща вълна, регистрирана някога в световен мащаб, връхлетя Източна Антарктида през март 2022 г., изпращайки температурите на повърхността до 38,5°C по-горещи, отколкото би трябвало.

Вместо очакваните приблизително -50C, те достигнаха -10C.

Ако това се случи през лятото, щеше да започне да топи повърхността на ледените покривки, което учените казаха, че никога не са виждали преди.

Горещата вълна беше „абсолютно огромна“, каза проф. Зигерт. Температурата беше не само далеч над средната, но и далеч по-гореща дори от предишните рекорди.

Изображение: Температурите в Антарктида бяха с почти 40C над нормалните през март 2022 г.

„Разклащаща се“ морска ледена покривка

Рекордите за морското ледено покритие „падат“ от около 2016 г.

Нови рекордно ниски нива са установени три пъти само за седем години.

„Дори и годините, които не са са били рекордни, са били необичайни въз основа на това, което сме се научили да очакваме въз основа на предишни десетилетия“, каза д-р Каролайн Холмс, учен по полярния климат в British Antarctic Survey.

Както морският лед, който плува по повърхността на океана се топи, спира да отразява топлината и светлината от слънцето и разкрива повече от тъмната морска повърхност, която абсорбира топлината.

Диаграмата по-долу показва „колко необичайно“ е било морското ледено покритие през 2023 г. .

Изображение: Морското ледено покритие на Антарктида намаля драстично през 2023 г. Източник: Национален център за данни за сняг и лед, Университет Колорадо Снимка: Закари Лейб Изображение: Концентрация на морския лед, февруари 2023 г.

Морското ледено покритие в началото на 2023 г., в антарктическото лято, вече беше на „рекордно ниска стойност, но след това спадна наистина далеч от всичко, което очаквахме преди“.

„Виждаме наистина нов свят в антарктическия лед “, добави д-р Холмс.

Крайностите не са изолирани, но засягат и екстремностите в океана и атмосферата, каза тя.

„Драматично“ срутване на ледения шелф

< p>Учените също така предупредиха за „драматичното“ срутване на ледените шелфове Ларсен А и В на Антарктическия полуостров и ледения шелф Конгер в Източна Антарктика, което може да повиши атмосферните и ледените температури.

Лед шелфовете са част от ледник или ледена покривка, която е изтекла в морето, където те плуват на повърхността.

„Виждали сме драматични промени в обхвата на ледените шелфове около Антарктика през годините,“ каза д-р Анна Хог, доцент в Училището по Земя и околна среда в университета в Лийдс.

Стапянето „въздейства на населението, което живее около бреговете по целия свят“ чрез ерозия на крайбрежните наводнения и бурни вълни, каза тя.

Изображение: Изображения от 2002 г. показват образуване на езера на повърхността на шелфовия лед Larsen B, последвано от бързото му срутване

Д-р Хог също предупреди за „безпрецедентно“ топене на повърхността на леда, който се намира на сушата, което може или да изтече към океана, да затопли снежната покривка или да се просмуче надолу и да смаже долната страна на леда, позволявайки му да тече по-бързо в океана, което може да го разтопи отдолу.

Топенето на ледени покривки в Гренландия и Антарктида са повишили глобалното морско ниво с 1,8 см от 90-те години на миналия век и отговарят на най-лошите сценарии за затопляне на климата.

Ако тези темпове продължат, се очаква ледените покривки да повишат морското равнище с още 17 см и излагат допълнителни 16 милиона души на годишно крайбрежно наводнение до края на века.

Въздействието на изменението на климата

Поради суровата околна среда и отдалеченото местоположение на Антарктика има по-малко налични данни за недвусмислено свързване на събития като тези с предизвиканото от човека изменение на климата.

Но проф. Зигерт каза: „Мисля, че е разумно да се предположи, че с горещините в Антарктика, които видяхме, това е вид нещо, което се очакваше с глобалното отопление поради изгарянето на изкопаеми горива и се случи."

Гледайте климатичното шоу с Том Хийп в събота и неделя от 15:00 ч. и 19:30 ч. по Sky News, по Sky News уебсайт и приложение, както и в YouTube и Twitter.

Шоуто изследва как глобалното затопляне променя нашия пейзаж и подчертава решенията на кризата.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР