Джеймс Бъкли, бивш американски сенатор, почина на 100

...
Джеймс Бъкли, бивш консервативен американски сенатор и назначен от Рейгън
Коментари Харесай

Джеймс Бъкли, бивш консервативен американски сенатор и назначен от Рейгън федерален съдия, почина, потвърди Консервативната партия на щата Ню Йорк пред CNN в петък. Той беше на 100.

Бъкли привлече националното внимание, когато осигури победа в Ню Йорк през 1970 г. с Консервативната партия, като стана първият сенатор от трета партия в щата. Той изкара един мандат, през който призова за конституционна поправка за забрана на абортите с ограничени изключения и призова тогавашния президент Ричард Никсън да подаде оставка след скандала Уотъргейт.

Партията го описа като „човек за всички сезони“ и изрази „огромен дълг и благодарност“ в изявлението, споделено с CNN.

„Животът и постиженията на Джеймс Бъкли завинаги ще бъдат свързани с Консервативната партия“, каза в изявлението Жерар Касар, председател на партийния клон в Ню Йорк. „Всички нюйоркчани и нацията загубиха човек, който прекара по-голямата част от дългия си живот в служба на страната си.“

Бъкли стана най-възрастният жив бивш сенатор, когато навърши 100 години през март, според The ​​Heritage Foundation. Той живее в Бетесда, Мериленд, до смъртта си, според биографията му в Конгреса.

Роден в Ню Йорк на 9 март 1923 г., Бъкли получава бакалавърската си степен от Йейлския университет през 1943 г., според биографията му в Конгреса, и служи в американския флот по време на Втората световна война, преди да се върне в Йейл за дипломата си по право, която получава през 1949 г. Неговите братя и сестри включват Уилям Ф. Бъкли, покойният основател на National Review и виден консервативен коментатор, който също се нахвърли в политиката с кандидатура за кмет на Ню Йорк.

През ноември 1970 г. Бъкли изпревари тогавашния представител на Демократическата партия Ричард Отингер и сегашния републикански сенатор Чарлз Гудел в близка надпревара, за да стане първият американски сенатор от трета партия от 30 години, съобщи по това време The New York Times.

„През последните няколко години на по-голямата част от този щат не беше даден глас или избор“, каза Бъкли в речта си за приемане, според The ​​New York Times. "Американският народ иска нов курс, иска нова политика - и аз съм гласът на тази нова политика."

По време на краткия си мандат като сенатор, Бъкли прокара консервативно законодателство със смесен успех. Той беше сред вносителите на законопроект за абортите, който имаше за цел да добави конституционна поправка, забраняваща процедурата, освен в случай на опасност за живота. Бъкли беше и водещият спонсор на Закона за семейните образователни права и неприкосновеността на личния живот от 1974 г. – известен също като поправката на Бъкли – който установява насоки за това кой може да има достъп до образователните досиета на учениците.

Когато се кандидатира за преизбиране, Бъкли беше жалбоподател в Бъкли срещу Валео, забележително дело за финансиране на кампания, което стигна до Върховния съд. Върховният съд се произнесе частично в полза на Бъкли и другите жалбоподатели и каза, че някои от лимитите на Федералната избирателна комисия за разходите за кампания нарушават Първата поправка. Въпреки тази победа, Бъкли в крайна сметка загуби кандидатурата си за преизбиране през 1976 г. с голяма разлика.

През 1981 г. президентът Роналд Рейгън назначава Бъкли за заместник-държавен секретар по координацията на програмите за подпомагане на сигурността и няколко години по-късно го номинира да служи като федерален съдия в апелативния съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия. Той беше утвърден от Сената с двупартийна подкрепа през 1985 г., според доклад на The New York Times.

Бъкли се оттегли от апелативния съд през 2000 г., според The ​​Federalist Society.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР