Джейми Детмър, редактор на секцията Мнения в европейския Politico, в

...
Джейми Детмър, редактор на секцията Мнения в европейския Politico, в
Коментари Харесай

Коментар | Време е за план C за Украйна

Джейми Детмър, редактор на секцията " Мнения " в европейския Politico, в коментар за изданието
Миналия ноември шеф щаба на Съвместното командване на Съединени американски щати ген. Марк Майли ядоса Киев, както и някои по-войнствено настроени представители на администрацията на президента Джо Байдън, като съпостави протичащото се в Украйна с Първата международна война и загатна, че може би е достигната точката на невъзможност на бойното поле. По-късно той добави: " Когато има опция за договаряния, когато може да бъде реализиран мир, сграбчи тази опция ".

Скоро есента ще пристигна в Украйна и ще затрудни още повече военните маневри. Висши представители на Киев се опълчват на мненията, че акцията евентуално няма да реализира своите първични цели. " Украинските сили се придвижват напред. Въпреки всичко и без значение от това, което всички споделят, ние напредваме и това е най-важно ", показва украинският президент Володимир Зеленски. Но зад затворени порти в Киев се приготвят за дълга война.
Реклама
В реалност в случай че Украйна не реализира по-голям триумф на терен до ноември, думите на ген. Марк Майли ще бъдат припомнени и от ден на ден хора ще се запитат дали този кървясъл спор може да бъде извоюван .
Зад затворени порти в Киев се приготвят за дълга война.
Така обаче се изправяме против казуса, който затруднява западните съдружници още през цялото време, защото те по този начин и не назоваха какви са ясните военни цели в Украйна - частично тъй като в случай че го бяха създали, евентуално щяха да рискуват единството си. Така че понятието " извоювана война " в никакъв случай не бе изрично дефинирано.

Защо западните съдружници не поддържаха думите си на благосклонности към Киев с дейности, употребявайки своята икономическа мощност в цялостен потенциал, поставяйки заводите си в бойна подготвеност, както направиха по време на Първата международна война ? Отчасти повода бяха напъните да се обезпечи единомислещо единодушие измежду сътрудниците. Друга причина бе страхът, въпреки и отдалечен, от нуклеарна ескалация, както и съпътстващата преценка, че е нужен деликатен метод, с цел да се понижи този риск. " Съединени американски щати дават задоволително, с цел да предотвратят съветска победа, само че не толкоз, че да разрешат съветска загуба и следваща евентуална нуклеарна ескалация ", отбелязва Джеймс Никси от английския изчерпателен институт Chatham House.

Друг основен фактор е, че вътрешно в себе си украинските съдружници не почувстваха, че тяхната лична демократична орис е застрашена. При цялата си благосклонност за Украйна и при целия си смут от варварските съветски закононарушения в Буча и другаде тяхното население бе заето с рецесията с възходящите разноски за живот. С напредъка на войната възприятието за заплаха понижа. Все отново в случай че великата съветска мечка не може да подчини своя по-малък комшия, по какъв начин ще може да се опълчи на страните от НАТО , да не приказваме да заплаши Съединени американски щати?
Реклама
За украинците, несъмнено, е друго. И не е изненадващо, че Киев е изцяло наясно със своите военни цели - връщане на цялата суверенна територия, влючително Крим; съветски военни репарации; стоманени западни гаранции за сигурността като участие в НАТО.

Но апелите за договаряния ще нарастват, в случай че няма някакъв значителен боен пробив по време на тази контраатака. Русия и Украйна имат едно общо нещо - техните съдружници не имат вяра, че някоя от двете страни може да си обезпечи цялостна победа.

И въпреки всичко има три огромни казуса с този проект В. За първия Джеймс Никси акцентира, че " отслабващата поддръжка в този момент единствено ще направи Украйна по-уязвима с последствия за европейската и световната сигурност, ще заплаши постигнатия прогрес и ще даде на Владимир Путин коз, който той сега не има , изключително поради съветските вътрешни брожения през последните седмици ".

Вторият проблем е, че даже Зеленски да се съгласи на договаряния - а към този момент няма признаци, че има желание да го направи, елементарните украинци няма да желаят диалози с тази Русия, която бомбардира безсистемно домовете им, отвлича деца и убива и изтезава цивилни.
Русия и Украйна имат едно общо нещо - техните съдружници не имат вяра, че някоя от двете страни може да си обезпечи цялостна победа
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР