Джером Пауъл, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за

...
Джером Пауъл, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за
Коментари Харесай

Джером Пауъл ще продължи политиката на Фед на повишаване на лихвите



Джером Пауъл , който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за идващ президент на Федералния запас, съобщи, че той ще резервира курса на неговия предходник Джанет Йелън и ще продължи да покачва лихвените проценти, като в същото време ще разреши последователно съкращаване на големия финансов баланс на централната банка.

Очакваме лихвените проценти да не престават на нараства в известна степен в бъдеще, а размерът на нашия финансов баланс да се свива последователно, уточни Пауъл в своето откриващо изказване, което той ще показа по-късно във вторник по време на неговото чуване от Сенатската банкова комисия, преди американските сенатори да одобрят кандидатурата му. Изявлението беше показано публично от Федералния запас в късните часове на понеделник.

Пауъл съобщи, че задачата на Фед е да поддържа мощен пазар на труда, като в това време инфлацията се придвижва последователно към целевото равнище на централната банка от две на 100.

В речта пред Сената Джером Пауъл ще означи, че в случай че бъде доказан за идващ водач на Федералния запас, той ще се стреми да поддържа напредъка на стопанската система към нейното цялостно възобновяване и да отбрани независимостта на централната банка. Ще направя всичко, което е във властта ми, с цел да реализира двойната цел на Фед за оптималната претовареност и ценова непоклатимост, като в същото време запазя самостоятелния и непартиен статут на Федералния запас, който е толкоз значим за гонене на тези цели, отбелязва той.

Твърдо съм решен да взимам справедливи решения и въз основа на най-хубавите налични доказателства. При това бих се ръководел само от нашия мандат, даден от Конгреса и от дълготрайните ползи на американската общност, показва той в речта си пред Банковата комисия на Сената, която ще бъде произнесена в днешния късен следобяд (около 16:45ч. наше време).

Г-н Пауъл също по този начин съобщи, че Федералният запас би трябвало да е подготвен да реагира " уверено и с нужната мощ ", в случай че се изправи пред нови закани за икономическата и финансова непоклатимост и затова би трябвало да резервира гъвкавостта си, с цел да може да приспособява своите политики към възможни непредвидени събития.

Джером Пауъл отбелязва, че Федералният запас ще продължава да обмисля подобаващи способи за облекчение на регулаторната тежест върху финансовите компании, като в същото време резервира главните регулаторни промени, въведени след финансовата рецесия, в това число условието банките да поддържат по-високи равнища на капитал и на ликвидност, както и провеждането на годишни стрес проби и проекти, обясняващи по какъв начин дадени финансови институции могат да банкрутират, без да се нуждаят от помощта на данъкоплатците.

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че Джером Пауъл има " мъдрост и водачество ", с цел да направлява стопанската система през всевъзможни евентуални турболенции, когато той уточни актуалният член на управлението на Фед за негов избор на правоприемник на сегашната председателка на централната банка Джанет Йелън. Трябва да се има поради, че решението на Тръмп е първото от десетилетия насам, при което даден президент на Съединени американски щати не предлага втори управнически мандат на сегашния водач на Федералния запас.

Ако Сенатът удостовери номинацията, господин Пауъл ще поеме управлението на Федералния запас след края на мандата на госпожа Йелън, изтичащ на 3-ти февруари следващата година. През предходната седмица Джанет Йелън съобщи, че има намерение да се отдръпна и от борда на шефовете на Федералния запас, откакто новия водач на банката постави клетва, отказвайки се по този метод от правото да остане в управлението на централната банка на Съединени американски щати до 2024-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР