Джеф Безос, основателят на Amazon.com и четвъртият най-богат човек в

...
Джеф Безос, основателят на Amazon.com и четвъртият най-богат човек в
Коментари Харесай

Джеф Безос ще раздаде богатството си за благотворителност приживе

Джеф Безос, създателят на Amazon.com и четвъртият най-богат човек в света, съобщи, че възнамерява да раздаде по-голямата част от положението си през живота си. Той за първи път съобщи, че ще подари по-голямата част от положението си от 124 милиарда $ за щедрост, само че предизвести, че ефикасното осъществяване на тази задача ще бъде мъчно.

Безос ще посвети парите на битка с изменението на климата и за поддръжка на тези, които се стремят да обединят хората в изискванията на огромни обществени и политически разлики, цитира думите му Блумбърг. Обещанието съответствува с сходни задължения, поети от някои от най-богатите хора в света, в това число Бил и Мелинда Гейтс, Уорън Бъфет и други.

В изявление за CNN Безос съобщи, че той и партньорката му Лорън Санчес “изграждат потенциал, с цел да могат да раздадат тези пари ”. Запитан дали има намерение да подари по-голямата част от благосъстоянието си в границите на живота си, 58-годишният Безос отговори:

“Да, считам. ”

Според показателя на милиардерите на Блумбърг, положението на Безос е намаляло с съвсем 70 милиарда $ тази година, само че през последното десетилетие се е нараснало внезапно, защото неговият колос в електронната търговия изпревари съперниците си.

През последните години 58-годишният Безос насочи повече внимание към филантропията си, като в същото време пое и доста по-голяма социална роля, придобивайки през 2013 година вестник „ Вашингтон пост “, както и първокласни парцели в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хаваите. Поръчана от него яхта на стойност 500 млн. $ е в развой на градеж в Нидерландия и той е измежду заинтригуваните от присъединяване в търга за тима на НФЛ “Washington Commanders ”, евентуално с музикалния магнат Джей Зи като вложител.

Безос беше подложен на напън да направи това заричане, откакто през 2019 година някогашната му брачна половинка, писателката Макензи Скот, се ангажира да подари половината от голямото си благосъстояние след развода им.

Той си навлече рецензии за това, че не е подписал Giving Pledge – заричане на доста от най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от благосъстоянието си за благотворителни дела. В продължение на години той значително оставаше настрани от благотворителността, като вместо това се съсредоточаваше върху Amazon и Blue Origin, неговата компания за галактически проучвания за облага.

Напоследък обаче Безос е отделил милиарди долари за щедрост и е нараснал темпото на даренията си, откакто предходната година се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Amazon.

Бившата му брачна половинка Макензи Скот е изпратила повече от 12 милиарда $ на организации с нестопанска цел, откогато двамата се разделиха през 2019 година, като се е фокусирала най-вече върху по-малки благотворителни организации в Съединени американски щати, които постоянно са подценявани от по-големите донори.

Безос е насочил вниманието си към изменението на климата със своя фонд “Земя ” на стойност 10 милиарда $, а също по този начин разгласи подаяние от 200 млн. $ за Националния музей на авиацията и космонавтиката “Смитсониън ”.

В събота Безос и Санчес оповестиха, че дават на Доли Партън 100 млн. $, които тя да даде на благотворителни организации по собствен избор. Безос съобщи, че Партън “дарява със сърце ” и похвали кънтри легендата за насърчаването на грамотността на децата.

По-рано той връчи сходни суми на готвача Хосе Андрес, чиято Световна централна кухня изхранва хора в региони, наранени от бедствия, и на Ван Джоунс, създател на Dream.Org.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР