Джеф Безос Още по темата Сделките на 2017: годината на

...
Джеф Безос Още по темата Сделките на 2017: годината на
Коментари Харесай

Шампионите на бизнеса през 2017 г.

Джеф Безос

Още по тематиката
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Роб Ървинг и Павел Христов: На България й трябват непрекъснато сполучливи истории, с цел да притегля вложители

Съпредседателят на Dentons и сътрудникът в " Христов и съдружници " пред " Капитал "
14 дек 2017 Изминалата 2017 година донесе шеметни дни за бизнеса – акциите чупеха върхове, Apple пусна на пазара нов модел iPhone, а криптовалутите скочиха до нови небеса. Годината обаче не беше лишена и от кавги и чистки. Американското списание Fortune обобщава някои от най-значимите събития в бизнес света.

Най-голям чист растеж на благосъстоянието

Шампион в категорията е Джеф Безос е индивидът, чието положение се е нараснало най-вече за миналите месеци, с помощта на растящата инвеститорска оценка за бизнеса му. През 2017 година създателят на колоса в онлайн търговията Amazon е натрупал нови 33.1 милиарда $, с което общото му благосъстояние доближава 98.5 милиарда $. Това го прави и най-заможният човек в света, пресмятат от Fortune.

На второ място в своеобразното състезание остава китайският заможен магнат и ръководител на Evergrande Group Сю Дзяин. През миналата година положението му е повишено с 27.5 милиарда $ до 34.9 милиарда $, с което се трансформира и в най-богатият в родината си.

Челната тройка добавя съоснователят на Фейсбук Марк Зукърбърг. Силното показване на обществената мрежа през миналите месеци усили банковата му сметка с 22.3 милиарда $, до 72.2 милиарда $. В топ 5 влизат още основният изпълнителен шеф на френския колос в първокласната промишленост LVMH Бернар Арно, който прибавя към положението си 22.1 милиарда $ до 61.3 милиарда, както и създателят и управител на китайския софтуерен колос Tencent Пони Ма, чието благосъстояние се е нараснало с 18.2 милиарда $ до 39 милиарда $.

Най-добра/най-лоша инвестиция и най-лудешко пътешестване – Bitcoin

Инвестирането в Bitcoin е като да се возиш на най-високото влакче на ужасите в света – Kingda Ka – изкачванията са надали не до стратосферата, а от ускорението при спусканията напряко ви плющят бузите, настояват създателите от Fortune. От под 1000 $ на 1 януари 2017 година към края на годината цената на един биткойн се увеличи до близо 20 хиляди $. Инвеститорите обаче съумяха да добият визия и за усета на краха, откакто на 29 ноември криптовалутата се обезцени с 1000 $ единствено за 10 минути. Дано не ви се гади.

Най-голямо първично обществено предложение – SNAP

Компанията, която създава известното мобилно приложение Snapchat, набра 3.4 милиарда $ при излизането си на борсата през март. Към края на годината 50% от пиковата стойност на акциите й се беше изпарила.

Най-голямото делене – General Electric

През октомври новият основен изпълнителен шеф на индустриалния конгломерат Джон Фланъри разгласи проекти за ликвидация на активи на стойност 20 милиарда $. Сред тях може да попаднат две от най-старите подразделения на концерна – това за превоз, както и остатъкът от бизнеса с осветителни артикули, основан още от Томас Едисон. Към края на 2017 година компанията, която преди време беше икона на американския бизнес, е със 73% по-малка спрямо 2000 година

Най-големите оповестени сливания и придобивания в Съединени американски щати

Най-голямата оповестена през годината договорка е тази за обединяването на американската компания за здравни грижи и оператор на аптеки CVS с един от водещите здравни застрахователи в Съединени американски щати – Aetna. Стойността на придобиването е 69 милиарда $, а в случай че бъде осъществено, може да преобрази целия здравен бранш в страната.

На второ място е придобиването на производителя на авиационни системи и кабинно съоръжение Rockwell Collins от United Technologies, която е измежду най-големите снабдители на Boeing и Airbus, за 30.1 милиарда $. Третата позиция е за друго обединяване в медицинския бранш – това сред производителя на здравно съоръжение Becton Dickinson и конкурентната CR Bard на стойност 24.4 милиарда $.

Най-добрият пазар – Аржентина

Водещият борсов показател в южноамериканската страна – Merval, усили цената си със забележителните 45.3% за година. В допълнение, Буенос Айрес последователно съумява да овладее и инфлационните си проблеми, означават от Fortune.

Целия лист можете да видите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР