Джанет Йелън Още по темата Централните банки ще дават съвети

...
Джанет Йелън Още по темата Централните банки ще дават съвети
Коментари Харесай

Джанет Йелън ще напусне Фед след избора на нов председател

Джанет Йелън

Още по тематиката
Централните банки ще дават препоръки на вложителите

ЕЦБ, Фед, Bank of England и Bank of Japan дадоха обещание помощ при излизането от паричните тласъци
15 ное 2017
Десетилетието на " лесните пари " завършва

Централните банки се приготвят за преустановяване на паричните тласъци
6 ное 2017
Джером Пауъл ще наследи Джанет Йелън като ръководител на Фед

Очаква се Пауъл да резервира главните политики на предшественика си
3 ное 2017
Вечерни вести: Васил Божков няма да купи банка " Виктория ", чака се европейска заповед за ареста на Пучдемон

И още: Българска социалистическа партия ще договаря с Движение за права и свободи и " Воля " за вота на съмнение, диалозите в роуминг в страните от Западните Балкани може доста да поевтинеят до края на годината
2 ное 2017
Фед стартира свиването на салдото си

Решенията на централната банка на Съединени американски щати оказаха позитивен резултат върху $ и акциите на банките
21 сеп 2017 Председателят на американския Федерален запас Джанет Йелън ще напусне екипа на централната банка след приключването на мандата си на тази позиция и встъпването в служба на наследника й, оповестяват международните организации. В момента тя е и член на управителния съвет, като на този пост й остават още седем години, само че няма да остане в управителния орган.

В понеделник вечерта 71-годишната Йелън внесе съответното заявление и то влиза в действие от 3 февруари 2018 година, когато ръководството на Фед ще премине в ръцете на новия централен банкер, предава " Дневник ". Очаква се това да бъде сътрудника й Джером Пауъл, който също е член на управителния съвет. Неговата кандидатура беше издигната на 2 ноември от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В момента номинацията се преглежда от Сената, като чуването му пред 100-членната горна камара на Конгреса е планувано за 28 декември. Републиканците на Тръмп имат 52 места в камарата, прецизира DPA.

В публикувано от Фед известие се показва, че Йелън напуща управителния съвет предварително, откакто е назначена в този орган до 31 януари 2024 година от някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.

Оттеглянето й уголемява още повече опциите на Тръмп да промени образа на най-важната централна банка в света, отбелязва Politico. След напускането й пред администрацията на президента ще стои задачата да запълни четири от седемте места в управителния съвет, едно от които е освободената през октомври от Стенли Фишър позиция на зам.-председател. Това значи, че Фед е изправен пред невероятен интервал на смяна в най-високите си редици в миг, когато предстоят сложни решения за политиките на институцията. Сред въпросите, които Пауъл (евентуално) ще би трябвало да реши, е по какъв начин да уравновеси слабата инфлация и ниската безработица от началото на века и все по-оживените финансови пазари, написа Financial Times.

Федералният запас е основан на 23 декември 1913 година, с цел да организира паричната политика на Съединени американски щати, като въздейства върху паричното обращение и лихвите. Главната цел на централната банка е да доближи оптималната претовареност на популацията, попречване на рецесии и поддържане на ниска инфлация.

Федералната аварийна система сплотява 12 федерални аварийни банки в огромните американски градове. Управителният съвет се състои от седем души и е управителният орган на централната банка. Редовите му членове се назначават за период от 14 години, а ръководителят – за четири години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР