Джаму: Дълго чакане за справедливост след смъртните случаи от сироп за кашлица в Индия

...
Последният път, когато тригодишният Анируд беше заловен на видео, той
Коментари Харесай

Последният път, когато тригодишният Анируд беше заловен на видео, той лежеше апатичен на болнично легло с кабели прикрепени към ръцете му.

Вижда се как майка му отчаяно се опитва да го нахрани, говорейки за игрите, които може да играе, след като се възстанови.

Три дни по-късно, на 10 януари 2020 г., детето почина в болницата.

Две седмици преди смъртта си той страдаше от диария и повръщане и не можеше да уринира. Родителите му казват, че тези симптоми са започнали, след като са му дали сироп за кашлица - купен без рецепта от местен аптека в Рамнагар, малък град в северния индийски регион Джаму, където живеят - за справяне с треска и инфекция в гърдите.Защо лекарствата, произведени в Индия, пораждат опасения за безопасността

Лекарите в болницата казаха, че бъбреците на Anirudh са увредени и че нивата на креатинин - отпадъчен продукт, който обикновено се филтрира от бъбреците - са били много високи в тялото му.

Родителите му твърдят, че смъртта му е причинена от сиропа за кашлица - местните служители за контрол на наркотиците казват, че тестовете са показали, че съдържа големи количества диетилен гликол, токсично съединение, което може да причини бъбречна недостатъчност и смърт при поглъщане.

"Детето страда много", каза майка му Виена Кумари пред BBC. „Той имаше затруднения при приемането на храна, не можеше да отвори очите си и лицето и тялото му бяха подути.“

Между декември 2019 г. и януари 2020 г. най-малко 12 деца - всички под петгодишна възраст - починали в Рамнагар, предполагаемо след като са пили сиропа за кашлица. Активисти казаха, че броят на смъртните случаи може да е по-висок.

Parshottam Goyal, собственикът на Digital Vision, която направи сиропа за кашлица, отрича тяхното лекарство да е отговорно за смъртните случаи.

"Защо да убиваме нечии деца? Има деца и в къщите ни. Ние произвеждаме лекарства, а не отрова", каза той пред BBC.< /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР