Джак Ма ръководи редица благотворителни проекти в областта на образованието

...
Джак Ма ръководи редица благотворителни проекти в областта на образованието
Коментари Харесай

Джак Ма се очаква да се оттегли от Alibaba в понеделник

Джак Ма управлява редица благотворителни планове в региона на образованието и околната среда.

Според китайски медии Ма ще показа тактика за последователност в ръководството. Съоснователят и основен изпълнителен ръководител на Alibaba Group Holding Джак Ма ще се отдръпна от компанията за електронна търговия в понеделник и ще се концентрира върху филантропска активност в региона на образованието. Това оповестиха New York Times и Financial Times. Ма, който е един от най-известните китайски корпоративни водачи, ще остане в борда на шефовете и ще поучава управлението й. Засега не е известно дали компанията ще назначи нов ръководител.

Друга позиция

Според The South China Morning Post обаче Джак Ма ще остане на поста изпълнителен президент, а в понеделник, 10 септември, ще показа тактика за заместничество на ръководството на концерна. Ма ще предложи в понеделник, когато навършва 54 години, временен проект за забележителен интервал, е декларирал представител, представен от изданието. Той добавя, че тактиката за заместничество е част от управнически проект за идващите 10 години.

Ма основа Alibaba през 1999 година, през 2013 година се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф и в този момент е интернационалното лице на компанията на огромни политически и бизнес събития. Той е на трето място по благосъстояние в Китай с чисто положение от 36.6 милиарда $ по данни на сп. Forbes. New York Times цитира китайския бизнесмен, съгласно който пенсионирането му не е краят на една епоха, а началото на такава.

Въпреки че отдръпването на Ма от формалната му роля е значим миг, анализатори и представители на IT-сектора считат, че функционалностите му най-вероятно няма да се трансформират доста.

" Честно казано не мисля, че това е чак толкоз значимо. Той се отдръпна от ролята си на основен изпълнителен шеф преди 4-5 години и съобщи, че желае по-млад човек да оглави компанията ", споделя Кевин Картър, създател на The Emerging Markets Internet.

Труден миг за китайския IT бранш
Ако новината се удостовери в понеделник, Джак Ма ще се отдръпна в сложен миг за китайските софтуерни компании. Пекин поставя все по-големи старания да контролира бранша, в който Alibaba и Tencent водят сериозна конкуренция конкуренция за клиенти.

Опасността от световна комерсиална война също е ново предизвикателство за китайските софтуерни компании, изключително за тези като Alibaba, които бързо се разрастват зад граница. Освен това тази година Съединени американски щати блокира проекта на Ant Financial (част от холдинга) да купи бизнеса с парични преводи на Moneygram International поради заплаха за националната сигурност. Компанията
Alibaba е основана от 18 души отпред с Ма. Най-голямата китайска компания в региона на електронната търговия в този момент има 66 хиляди чиновници на цялостен работен ден. Компанията имаше пазарна капитализация от към 420 милиарда $ в края на петъчната търговия. Ма също по този начин управлява Ant Financial, която беше оценена на към 150 милиарда $, откакто неотдавна набра капитал от борсата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР